• Haberler
  • Aktüel
  • Yapay zeka destekli arama demişken: Google'lamak paralı mı oluyor?

Yapay zeka destekli arama demişken: Google'lamak paralı mı oluyor?

Google, arama motoru hizmetlerinde radikal bir değişiklik yapma planları içerisinde. Ünlü teknoloji şirketi, yapay zekâ destekli arama için kullanıcılardan ücret talep etmeyi planlıyor. Bu, Google'ın temel ürünlerinden birini ilk kez ücretli bir modelle sunacağı anlamına geliyor.

 

Google, arama motoru hizmetlerinde radikal bir değişiklik yapma planları içerisinde. Ünlü teknoloji şirketi, yapay zekâ destekli arama için kullanıcılardan ücret talep etmeyi planlıyor. Bu, Google'ın temel ürünlerinden birini ilk kez ücretli bir modelle sunacağı anlamına geliyor.

Bloomberg'e bilgi veren üç kaynağa göre, Google yapay zekâ destekli bazı arama özelliklerini "premium" abonelik hizmetlerine eklemeyi düşünüyor. Bu yenilikler arasında neler olabileceği konusunda net bir bilgi bulunmasa da, mühendislerin bu özellikleri devreye almak için çalıştığı belirtiliyor. Ancak şirketin yöneticilerinin henüz bu konuda nihai bir karar vermediği ifade ediliyor.

Google, geleneksel arama motoru hizmetini ücretsiz olarak sunmaya devam edecek. Reklamlar, aboneler de dahil olmak üzere arama sonuçlarının yanında yer alacak. Ancak Google, ana ürünü olan ve uzun yıllardır reklamlarla finanse edilen arama motoru için ilk kez kullanıcılardan para isteyerek bu alanda büyük bir değişikliğe gitmiş olacak.

Arama motoru, Google'ın en büyük gelir kaynaklarından biri. Geçen yıl, arama ve ilgili reklamlardan elde edilen gelir 175 milyar doları buldu. Bu gelir, şirketin toplam kazancının yarısından fazlasını oluşturuyor. Bu durumda Google, en büyük gelir kaynağını korurken, yapay zekâ yeniliklerini nasıl hayata geçireceği konusunda zorluklarla karşı karşıya.

OpenAI'ın ChatGPT'sinin piyasaya sürülmesiyle birlikte Google, bu yapay zekâ tabanlı sohbet robotunun yarattığı rekabet baskısına cevap arıyor. ChatGPT, kullanıcılara hızlı ve eksiksiz yanıtlar sağlayarak, geleneksel arama motorlarının sunduğu sonuçları ve reklamları göz ardı edebiliyor.

Google, geçen yılın Mayıs ayında yapay zekâ destekli arama hizmetini test etmeye başladı. Haziran ayında ise "Search Generative Experience (SGE)" adını verdiği yeni özellikleri tanıtarak seyahat ve alışveriş alanlarında kullanıma sundu. Ancak, bu özellikleri ana arama motoruna entegre etmekte oldukça yavaş davranıyor.

Yapay zekâ destekli arama sonuçlarının sunulması, Google için maliyetli bir süreç. Üretken yapay zekâ, daha fazla bilgi işlem kaynağı tüketiyor ve bu da şirketin bu özelliği ücretli hizmetlere nasıl entegre edeceği konusunda belirsizlik yaratıyor.

Bazı analistler, yapay zekâ tarafından oluşturulan daha kapsamlı yanıtların, reklam gelirlerini olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Google'ın arama sonuçlarındaki içeriği dahil ederek yayıncılara trafik gönderme yaklaşımı, aynı zamanda kullanıcıların doğrudan makalelere tıklama eğilimini azaltabilir.

Birçok çevrim içi yayıncı, Google'a bağımlı oldukları için, yapay zekâ destekli aramanın kullanıcıya doğrudan bilgi sunması durumunda, ziyaretçi sayılarının azalacağından endişe ediyor.

Bakmadan Geçme