16 milyon emeklinin gözü zam hesaplarında

16 milyon emeklinin gözü zam oranlarına çevrildi. Ocak ayındaki zamdan memnun olmayan emeklilerin zam ve refah payı beklentileri artıyor. Zam oranları, haziran enflasyon rakamlarının ardından netleşecek. Emekliler, 6 aylık enflasyon oranı kadar net zam alırken, refah payı ile ilgili belirsizlik sürüyor.

Asgari ücret zammı ile ilgili net bir tavır koyan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli refah payına kapıyı kapatmadı. “Emeklilere ekstra refah payı verilecek mi?” sorusuna Işıkhan “Her şey için çok erken. Temmuz ayını bekleyelim.” karşılığını verdi. 

NTV'nin haberinde altı çizildiği üzere geçtiğimiz Nisan ayı itibarıyla emeklilerin maaş zammı yüzde 18,72 olarak gerçekleşti. Ancak piyasa katılımcıları anketleri, Temmuz ayında emekli maaşlarına yaklaşık %25 oranında zam yapılacağını öngörüyor.

Özellikle 10 bin liralık taban emekli maaşının artması beklentisi oldukça yüksek. Ocak ayında, memur emeklisi ile SSK ve Bağkur emeklisinin maaş zammı arasındaki fark yasal düzenleme ile kapatılmış ve tüm emeklilere %49,25 zam yapılmıştı.

Yapılan hesaplamalara göre, en düşük emekli maaşı Ocak ayında 7 bin 500 liradan 10 bin liraya yükseltilmişti. Temmuz ayında beklenen zam ile kök maaşlara yüzde 25'lik artış uygulanması öngörülüyor.

Memur ve memur emeklileri için ise, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanacak zam oranı dikkat çekiyor. Temmuz ayında memur emeklilerinin alacağı zam oranı yüzde 20'ye yaklaşacak. Ayrıca enflasyonun beklentiler dahilinde gerçekleşmesi halinde SSK ve Bağ-kur emeklileri yüzde 25, memur emeklileri ise yüzde 20 zam alacak.

Emeklilerin bayram ikramiyesi ise %50 artışla 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarılmıştı. Bu ikramiyenin Ramazan Bayramı'ndan önce ödenmiş olması bekleniyor. Kurban Bayramı ise 16-19 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek ve ikramiyelerin 1 hafta önce hesaplara yatması planlanıyor.

Bakmadan Geçme