• Haberler
  • Memur
  • Öğretmen seçiminde yaşanan sorunlar ya da sistem kurmak için yapılması gerekenler

Öğretmen seçiminde yaşanan sorunlar ya da sistem kurmak için yapılması gerekenler

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda şube ve öğretmen seçiminin çocukların cinsiyet ve yaş dağılımını dikkate alarak elektronik ortamda otomatik olarak yapılacağını belirtmişti.

Bakanın bu açıklamayı yapmasına rağmen Bakanlık mevzuat açısından içini doldurmadı ama şimdiden veliler kendileri açısından içini doldurmaya ve hazırlıklarını yapmaya başladılar.

2023-2024 Öğretim yılının bitmesi ile birlikte 2024-2025 öğretim yılı kayıtları için veliler, öğretmenleri seçmeye, çocuklarının istediği okula düşmesi için adres değişikliklerinin yapılmasına, okul idarelerinden istedikleri öğretmeni rezerv etmeye hatta yüklü bağışları bile hesaplarda bir kenarda tutmaya başladılar.
Bakanlığın yaptığı toplantılardan edinilen bilgilere göre öğretmen seçiminin otomatik olarak yapılacağı ve bu sistemin tavizsiz bir şekilde uygulanacağı yönündedir. Ancak her düzenlemenin açığını bulmada mahir olduğumuz dikkate alındığında şimdiden tedbir alınmasının ve düzenlemenin biran önce yürürlüğe konulmasının kaçınılmaz olduğunu göstermektedir.

Bu konuda alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Alınacak tedbirin birinci ayağını “ Nüfus Müdürlükleri” oluşturmaktadır. Adres değişikliklerine ve misafir adres uygulamasına izin verilmemesi hayati önem taşımaktadır. Gerçek olmayan adresler takip edilmeli gereken cezalar verilmelidir. Valilikler ve kaymakamlıklar bu konunun takipçisi olabilirler.

2- Alınacak tedbirin ikinci ayağını ise etkili ve yetkililerin baskı yapmalarının önüne geçecek tedbirlerin alınması oluşturmaktadır. 

3- Alınacak tedbirin üçüncü ayağı ise hülle nakillerin önüne geçilmesidir. Kayıt dönemi köy okuluna veya kenar mahallelere kayıt yaptırıp, okullar açıldıktan sonra istediği öğretmene nakil aldırma yoluna gidilmektedir. Sistem buna da izin vermemelidir. Hangi öğretmenin kız ve erkek öğrenci gibi belirleyen özellikler varsa ona göre otomatik vermelidir.

Sonuç olarak tedbir alınmazsa sistem kaosa sürüklenir. İdare, öğretmen ve veli kavgaları yaşanır. Küskün öğretmen ordusu olusur. Sistemin zarar görmemesi ve faydası açısından bazı noktaları tartışmaya açarak sizlerin de dahil olmasını istedik. Gerek milli eğitim mensuplarının gerekse de veliler yorumlarda bulunmasını bekliyoruz.

Bakmadan Geçme