2024'te Türkiye'nin ekonomik büyümesi düşecek mi?

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), faaliyet gösterdiği bölgelerdeki ekonomik durumu değerlendiren Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunu yayımladı. Raporda, EBRD'nin geçen yıl Eylül ayında açıkladığı bölgesel ekonomik büyüme tahminini yüzde 0,2 oranında aşağı çekerek yüzde 3'e düşürdüğü belirtildi. Önceki yıl bölge ekonomilerinde yaşanan yüzde 2,5'lik büyüme, bu revizyonla yeni bir perspektife oturtuldu.

Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahminlerinde  düşüşe gidildiği ifade edilen raporda, EBRD'nin Türkiye için olan büyüme beklentisini Eylül ayındaki yüzde 3'ten yüzde 2,7'ye indirdiği kaydedildi. Bu revizyonda, enflasyonla mücadele amacıyla uygulanan sıkı para ve maliye politikalarının etkili olduğu vurgulandı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2025 yılında yüzde 3 büyümesinin beklendiği öngörüldü.

Rapora göre, Türkiye'de vergi artışları ve güçlendirilmiş makro ihtiyati politika tedbirleri ekonomi politikasının daha da sıkılaştırılmasına neden oldu. Geçen yılki ekonomik büyüme, özellikle deprem sonrası yapılan yeniden yapılandırma çabaları ve hizmet sektörünün etkisiyle şekillendi. Haziran 2023'ten itibaren daha ortodoks politikalara dönüş, yerli ve uluslararası yatırımcılar nezdinde güveni artırırken, Türkiye'nin on yılı aşkın bir süre sonra ilk defa bir büyük derecelendirme kuruluşundan not artışı alması da bu güvenin bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Bununla birlikte, yüksek enflasyon, Avrupa'da yavaşlayan büyüme, artan bölgesel jeopolitik gerginlikler ve yüksek kısa vadeli dış finansman ihtiyaçları gibi faktörlerle bağlantılı olarak küresel finansman koşullarının sıkılaşması gibi risklerin devam ettiği belirtildi.

EBRD'nin Türkiye'deki faaliyetlerine de değinilen raporda, 2009'dan bu yana ülkede 442 projeye ve ticaret finansmanı girişimlerine toplam 19,8 milyar avro yatırım yapıldığı ve bu yatırımların yüzde 93'ünün özel sektöre sağlandığı bilgisi paylaşıldı.

Bakmadan Geçme