Euro bölgesi resesyondan çıkıyor mu?

Euro Bölgesi ekonomisi, 2024 yılının ilk çeyreğinde, önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüme kaydederek teknik resesyondan çıkış yaptı. Avrupa İstatistik Ofisi tarafından güncellenen öncü verilere göre, Euro Bölgesi'nde geçen yılın son çeyreğine göre mevsimsellikten arındırılmış GSYH'de bu artış görüldü. Yıllık bazda ise GSYH, yüzde 0,4 arttı.

Euro Bölgesi'nde geçen yılın hem üçüncü hem de dördüncü çeyreklerinde yaşanan yüzde 0,1'lik küçülme, bölgeyi teknik resesyona sürüklemişti. Ancak bu durum, bu yılın başlarında kaydedilen büyüme ile son buldu.

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomilerinden İspanya, yüzde 0,7'lik büyüme oranıyla dikkat çekerek ilk çeyrekte en güçlü performansı sergileyen ülke oldu. Almanya ve Fransa her biri yüzde 0,2, İtalya ise yüzde 0,3 oranında büyüdü.

Avrupa Birliği genelinde ise, mevsimsellikten arındırılmış GSYH, yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 0,4 artış gösterdi. Bu veriler, Euro Bölgesi'nin ekonomik toparlanma sürecinde kararlı adımlar attığını gösteriyor.

Bakmadan Geçme