• Haberler
  • Aktüel
  • Ekrem İmamoğlu belediye şirketlerini halka arzedecek mi?

Ekrem İmamoğlu belediye şirketlerini halka arzedecek mi?

İBB, İGDAŞ ve diğer şirketlerini halka arza hazırlanıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İGDAŞ'ın da aralarında bulunduğu şirketlerini halka arz etmeye hazırlanıyor. İBB Finansman Şube Müdürü Neslihan Vural, İGDAŞ'ın 10 milyar dolar değerlemeyle halka arzını planladıklarını açıkladı.

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde çoğunluğu elde eden CHP, İBB'nin şirketlerini halka arz etme planını yeniden canlandırdı. İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural, meclisteki CHP çoğunluğunun, İGDAŞ'ın halka arzı da dahil olmak üzere çeşitli fonlama planlarını hayata geçirme imkanını sağladığını belirtti. İGDAŞ’ın halka arz planı, ilk olarak 2010'larda gündeme gelmiş ancak uygulanamamıştı.

Vural: "Gaza zam gelirse şirket değeri 10 milyar doları bulur"

Bloomberg’e konuşan Vural, geçmişte bir projeyi kabul etmek için yaklaşık bir yıl gerektiğini ancak şimdi oldukça hızlı karar alabildiklerini söyledi. Daha yüksek doğalgaz tarifesinin onaylanması durumunda, İGDAŞ'ın 10 milyar dolara kadar değerleme yakalayabileceğini ifade eden Vural, İBB’nin İGDAŞ'taki hissesini %90’dan %20’nin altına düşürmeyi hedeflediklerini de belirtti. İGDAŞ, 2022'de 35,8 milyar lira (1,1 milyar dolar) gelir elde etti.

İBB Meclisi’nin halka arz izninin hala geçerli olduğunu belirten Vural, yatırım bankalarını yetkilendirme aşamasından önce yapılması gereken bazı çalışmalar olduğunu, bunlar arasında şirket ana sözleşmesinin yeniden düzenlenmesinin de bulunduğunu söyledi.

Diğer şirketler de sırada

Vural, otopark şirketi İspark, su şirketi Hamidiye ve Halk Ekmek’in de satış için potansiyel varlıklar arasında olduğunu açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kasım ayında onayladığı 715 milyon dolarlık İBB yeşil tahvil ihracı ve 925 milyon dolarlık kredi hattının da aralarında bulunduğu dört metro projesi finansmanının onaylanmasının beklendiğini ifade etti.

Vural, İBB’nin bu yıl sermaye piyasaları ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) gibi uluslararası finans kuruluşlarından 1 milyar euro (1,1 milyar dolar) finansman sağlamayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme