• Haberler
  • Memur
  • ABİDE ile okullardaki eğitim niteliği değerlendirilecek

ABİDE ile okullardaki eğitim niteliği değerlendirilecek

Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) adlı ulusal izleme araştırması, öğrencilerin okullarda kazandığı bilgi ve becerileri ölçmek amacıyla 21 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde yaklaşık 230 bin öğrenciyle gerçekleştirilece

Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) adlı ulusal izleme araştırması, öğrencilerin okullarda kazandığı bilgi ve becerileri ölçmek amacıyla 21 Nisan-10 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde yaklaşık 230 bin öğrenciyle gerçekleştirilecek.

Bu araştırma, 2016 yılında başlatıldı ve 4, 8 ve 10. sınıf öğrencilerini hedef alıyor. Türkçe, matematik ve fen bilimleri alanlarında uygulanan ABİDE, öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerini de değerlendiriyor. Araştırmada, öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik anketler de bulunmaktadır. Bu anketler sayesinde öğrencilerin akademik başarıları ve etkileyen faktörler analiz edilebilmektedir.

Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ABİDE 2024 uygulaması, 2 bin 326 okul ve 230 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Uygulama sonrası öğrencilerin açık uçlu sorulara verdiği cevaplar, 81 ildeki öğretmenler tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirmelerle hem ülke genelinde hem de illere özel raporlar oluşturulacak.

ABİDE araştırması, eğitim sistemimizdeki politikaların etkilerini anlamak ve gelecekteki eğitim politikalarını şekillendirmek için önemli bir kaynak teşkil ediyor. Bu araştırma, 2053 vizyonu ve 12. Kalkınma Planı'nda belirtilen "Ölçme ve değerlendirme sistemi yeterlilik temelli olarak eğitimin tüm kademelerinde yapılandırılacaktır." hedefini gerçekleştirmeye yönelik olarak da hayata geçiriliyor. Ayrıca, 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı ve Yatırım Programı'nda da yer alan ABİDE araştırması, eğitimdeki performansı izlemek ve geliştirmek için kritik bir role sahip.

Bakmadan Geçme