• Haberler
  • Aktüel
  • ABD Çalışma Bakanlığı nisan tüketici fiyat endeksi verilerini açıkladı

ABD Çalışma Bakanlığı nisan tüketici fiyat endeksi verilerini açıkladı

ABD Çalışma Bakanlığı, Nisan ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini yayımladı. Rapora göre, Nisan ayında Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti, bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 artış gösterdi. Bu artış, piyasa beklentilerinin altında kaldı analistler TÜFE'nin yüzde 0,4 artacağını öngörmüştü.

ABD Çlışma Bakanlığı verilerine göre yıllık bazda, TÜFE Nisan ayında yüzde 3,4 yükseldi ve bu oran piyasa beklentisiyle uyumlu olarak gerçekleşti. Mart ayında ise enflasyon aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 3,5 seviyesindeydi.

Ayrıca, enerji ve gıda fiyatlarının hariç tutulduğu çekirdek TÜFE, Nisan'da aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,6 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon böylece son 6 ayın ardından ilk kez yavaşlama belirtisi gösterdi.

Sabırlı olacağız

Fed Başkanı Jerome Powell, Yabancı Bankacılar Birliği'nin düzenlediği bir etkinlikte enflasyonun soğumasını bekleyerek sabırlı olunması gerektiğini vurguladı. Powell, borçlanma maliyetlerinin uzun süre yüksek tutulmasının önemine değinerek, son enflasyon rakamlarının faiz oranlarının düşürülmesi için gereken güvene ulaşılmasının beklenenden daha fazla zaman alacağına işaret etti. Fed Başkanı, ilk çeyrekte enflasyon konusunda beklenen ilerlemenin kaydedilmemesine atıfta bulunarak, “Sorunsuz bir yol olmasını beklemiyorduk, ancak bu veriler bence herkesin beklediğinden daha yüksekti” dedi ve sabırlı olunması gerektiğini tekrarladı.

Bakmadan Geçme