• Haberler
  • Memur
  • Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk oldu

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına Muhsin Şentürk'ü seçti. 

Erdoğan'ın Şentürk'ü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Resmi Gazete'de yayımlanan karar şöyle:

"YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
SEÇME KARARI

Cumhurbaşkanlığından:
Karar: 2024/119
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 154. ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun 30. ve 32. maddeleri gereğince, Yargıtay Büyük Genel Kurulu tarafından gösterilen adaylar arasından Yargıtay Daire Başkanı Muhsin ŞENTÜRK seçilmiştir.
15 Mayıs 2024

Recep Tayyip ERDOĞAN

Cumhurbaşkanı."

Bekir Şahin'in görev süresinin dolmasıyla gerçekleştirilen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçiminde birçok isim yarışmıştı.

 3. Ceza Daire Başkanvekili Hakan Yüksel, 5. Ceza Daire Üyesi Veli Dalgalı, 5. Ceza Daire Başkanı Yaşar Şimşek, 2. Ceza Daire Başkanı Yusuf Kuzu, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Erol aday oldu. Son olarak Yargıtay Birinci Başkanlığı yarışından çekilen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na adaylığını açıklamıştı.

Yargıtay Başsavcılığı seçiminde ise mevcut başsavcı Şahin'e, 'Züğürt Ağa' filmi misali kendisinden başka oy veren çıkmamıştı.

Başsavcılık için yapılan seçimlerde mevcut Başsavcı Bekir Şahin de dâhil olmak üzere 7 aday yarışmıştı. Yaşar Şimşek 86, Yargıtay Başkanlık adaylığından çekilen Muhsin Şentürk 77, Hakan Yüksel 56, Mustafa Erol 33, Yusuf Kuzu 32, Ali Doğan 22, Veli Dalgalı 7, Bekir Şahin ise 1 oy almıştı. Şahin’in bir oy alması akıllara Züğürt Ağa filmini getirmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Büyük Genel Kurulunun, kendi üyeleri içinden göstereceği adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. Oylamada en çok oy alan 5 üye aday gösterilmiş sayılıyor. Bu sebeple Şimşek, Şentürk, Yüksel, Erol ve Kuzu’nun isimlerinin yer aldığı sıralı liste Cumhurbaşkanlığına gönderilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 gün içinde adaylardan birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçmesi gerekiyordu. Erdoğan'ın sıralamaya ve aldıkları oya bakmadan bir adayı tercih etme yetkisi bulunuyor.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun üyeleri arasından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor.

Erdoğan önüne gelen 5 isimden Muhsin Şentürk'ü Başsavcı olarak atadı.

Yargıtay Başkanı seçilemeyince yarıştan çekilmişti

16 Mayıs itibarıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilen Muhsin Şentürk, Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı sıfatını taşırken Yargıtay Başkanı yarışına girmişti. Ancak Yargıtay Başkanlığı için yapılan 35 tur seçimden bir sonuç alınamayınca, 13 Mayıs’ta yapılacak olan 36’ncı tur öncesi yeni bir gelişme yaşanmıştı. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, Yargıtay Birinci Başkanlık adaylığından çekildiğini açıkladı.

Şentürk bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na adaylığını açıklamıştı.

14 Mayıs'ta Yargıtay Birinci Başkanlığı için yapılan seçimde, 37'nci turda Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez seçilmişti. Kerkez 193 oy ile ipi göğüslemişti.

Yargıtay Başkanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimlerinin Cumhuri İttifakı ortakları arasında ciddi bir kriz ve rekabet alanı olduğu başkent kulislerinde konuşuluyordu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Muhsin Şentürk oldu

Muhsin Şentürk kimdir?

1968 yılında Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Ankara hakim adayı olarak mesleğe başlayan Şentürk, sırasıyla Kars Susuz, Sivas Koyulhisar Cumhuriyet Savcılığı, Yargıtay 3.Ceza Dairesi tetkik hakimliği, Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevlerini ifa etti.

Yargıtay üyeliğine 2012'de seçildi. 16 Mayıs 2024 tarihinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçildi.

Muhsin Şentürk evli ve iki çocuk babası.

Bakmadan Geçme