Kamu yönetiminde teflon bürokratlar

Kamu kurumlarında hangi sorun çıkarsa çıksın bazı bürokratlar hiçbir şekilde üstüne almazlar ve her daim yerlerini korurlar. Ortalık yangın yerine dönse de bunlara hiçbir şey olmaz. Çünkü bunlara teflon tava gibi asla hiçbir şey yapışmaz. Her zaman sorumlu başkalarıdır. Yani bunların ya astı ya da üstü her zaman sorumludur. Yani kamu yönetiminde teflon bürokratların oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Yapılan yanlışlardan bunların hiçbir sorumluluğu yoktur. Onlar, siyasiler hangi talimatı verirlerse onu yaparlar ve hiçbir zaman da itiraz etmezler. Yani verilen talimatları harfiyyen yerine getirirler. Aslında itiraz edecek durumları da yoktur demek daha doğru olacaktır.

Öyle ya bilmezseniz ne diye itiraz edeceksiniz ki? Bir de niye itiraz edip te kötü adam olsunlar ki. Üstüne itiraz edenlerin akibeti de eklenince mesele daha bir vuzuha kavuşuyor. Halbuki siyasiler anlık haz peşinde koşarlar ve ter türlü talepte bulunurlar. Önemli olan bürokratik tecrübe ile onların ikna edilmesidir.

Anlayacağınız teflon bürokratlar gelen ağam giden paşam yöntemiyle şirinlik üstüne şirinlik yaparlar. Bir de bunlarla biraz konuşun bunlar sizden daha dertlidir. Zannedersiniz ki bunlar kamu kurumlarında piknik yapıyorlar ve hiçbir yetki ve sorumluluğu yok.

Bilenle bilmeyenler arasındaki fark kriz zamanlarında ortaya çıkarmış, kötü para da iyi parayı kovarmış derler ya. Şimdi de hadi bakalım kötü para ile iş yapın sesleri yükselmeye başladı. 

İşin en garip yanı ise ortaya çıkan sonuçtan ben sorumluyum diyen bir insan evladının şuana kadar çıkmamış olmasıdır. Ne kadar garip değil mi?

Bakmadan Geçme