• Haberler
  • Aktüel
  • 35 turdan sonuç çıkmazken Yargıtay Başkanı yarın seçilecek mi?

35 turdan sonuç çıkmazken Yargıtay Başkanı yarın seçilecek mi?

Yargıtay Birinci Başkanlığı seçimine yarın 36. tur oylama ile devam edilecek. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk'ün adaylıktan çekilmesi nedeniyle seçimler Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez arasında geçecek.

Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca'nın görev süresinin dolması sonrasında başlayan seçim sürecinde 50 gündür bir sonuca ulaşılamadı. 24 Mart 2024 tarihinden başlayan süreçte 35 turda düğüm çözülemedi. 

Yargıtay Birinci Başkanlığı seçimine yarın 36. tur oylama ile devam edilecek. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk’ün adaylıktan çekilmesi nedeniyle seçimler Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca ve Yargıtay 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez arasında geçecek.

Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı seçimi de yarın gerçekleştirilecek. Bekir Şahin'in görev süresinin dolmasıyla gerçekleştirilecek olan bu seçimde birçok isim yarışacak.

 3. Ceza Daire Başkanvekili Hakan Yüksel, 5. Ceza Daire Üyesi Veli Dalgalı, 5. Ceza Daire Başkanı Yaşar Şimşek, 2. Ceza Daire Başkanı Yusuf Kuzu, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi Üyesi Mustafa Erol aday oldu. Son olarak Yargıtay Birinci Başkanlığı yarışından çekilen Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na adaylığını açıkladı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun üyeleri arasından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor.

Yarın yapılacak olan seçimlerin ardından en çok oy alan 5 aday, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak. Erdoğan, adaylar arasından birini 15 gün içinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak seçecek ve seçim sonucu Resmi Gazete'de duyurulacak.

Cumhurbaşkanı, sunulan 5 aday arasından sıralamaya veya aldıkları oya bakmaksızın birini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı olarak atayabilecek. Yeni seçilen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, yaş haddinden emekliye ayrılmadığı sürece 4 yıl boyunca görev yapacak.

 

Bakmadan Geçme