• Haberler
  • Aktüel
  • Düşük faiz döneminde kaynak kullananlara ilave vergi gelebilir

Düşük faiz döneminde kaynak kullananlara ilave vergi gelebilir

Ekonomi yönetimi uzunca bir süre Merkez Bankası tarafından uygulanan düşük faiz politikası yoluyla kaynak transferi yapılmasına seyirci kaldı. 

Konu uzmanı bilim insanları uygulanan düşük faiz politikasının uzun vadede onarılmaz yararlar açacağını yazdı, çizdi ve anlattı. Ama anlayan ya da anlamak isteyen çıkmadı.

Düşük faiz politikasından nemalan küçük bir grup ısrarla bu politikanın devam etmesinden yanaydı ve amaçlarına da ulaştılar. Ucuz krediye ulaşan bu kesim adeta su akarken kovalarını taşırırcasına doldurdular.

Mehmet  Şimşek'in ekonomi yönetimine gelmesiyle birlikte Merkez Bankası Başkanı dolayısıyla da para politikası kökten değişti. Merkez bankası yönetimine kamuoyunun güven duyduğu, seven sevmeyen her kesimin bu adamlar işin ehli dediği kişiler gelmişti. Sanki başka bir iktidar gelmişcesine yeni bir dönem başladı. Kimsenin de itiraz edecek takati kalmamıştı.

Olan olmuştu. Şimdi yaraları sarma zamanıydı. 

Önce düşük faiz politikası değişikliğine gidildi. Sonra politika faizleri tahminlerin de ötesinde artışa geçti. Düşük faizden yararlanan kesimler homurdansa da deniz bittiği için kimsenin diyecek bir şeyi kalmamıştı.

3600 ek gösterge ve EYT düzenlemesi bütçeyi hallaç pamuğuna döndürmüştü. Üstüne asrın depreminin açtığı yara da ilave edilince bütçe dengeleri alt üst olmuştu. 

Yüksek faizi hiçkimse sevmiyordu ama yapacak da başka bir şey kalmamıştı. Anlayacağınız deniz bitmişti. 

Şimdi ise kamunun tasarruf tedbirleri konuşuluyor. Gözler ise maliye poltikası ile düşük faiz döneminde kamu kaynakları ile beslenen kesimlere ilave bir vergi yükü getirilip getirilmeyeceği yöneldi. Kısık sesle de olsa bu konunun konuşulduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Nihayetinde kayıtlı ekonomilerde kamu kaynağı kullananların listeleri bellidir. Bu nedenle yüzde beşle veya onla milyarlarca TL kredi kullananların kazançlarını herhalde vergilendirmek gerekecektir. Denilebilir ki oyunun ortasında kural değiştirilmez. Birçok defa kural değişikliğine şahit olduk, şimdi de olmamız gerekiyor. Nihayetinde bir kesim milyarlarca TL kamu kaynağını düşük faizle kullandı ve kazançlarını katlattı. Dolayısıyla bunların az da olasa bu kaynaktan fedakarlık yapması adalete daha uygun olacaktır. 

Kulislerde bu konunun konuşulduğunu belirtelim.

Bakmadan Geçme