Kamu görevlileri ayrıldıkları kurumlarından iş alamazlar

Kamu görevlilerinin kurumlarından ayrılmış olsalar da ayrıldıkları kurumlarına karşı belirli bir süre iş yapmama yasağı vardır. Burada murat edilen husus kamu görevlilerinin ayrıldıkları kurumlarındaki nüfuzlarını kullanarak çıkar sağlamalarının önüne geçilmesidir.

  • 243

Hangi kamu görevlilerinin görevlerinden ayrıldıktan sonra kurumlarına karşı iş alamayacağını 2531 sayılı “Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun” düzenlemiştir. 1981 yılında yürürlüğe giren Kanunda 2007 ve 2008 tarihlerinde sadece iki değişiklik yapılmıştır. 1980 darbesi sonrasında çıkarılan bu Kanunda sadece iki değişiklik yapılması doğrusu düşündürücüdür.

Bu Kanunun kapsam başlıklı 1 inci maddesinde kapsamda olan kamu görevlileri sıralanmıştır.

Buna göre; genel bütçeye dahil daire, kurum ve kuruluşlar ile katma bütçeli idarelerde, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan fonlarda, belediyelerde, özel idarelerde 12 Mart 1964 gün ve 440 sayılı ve 12 Mayıs 1964 gün ve 468 sayılı Kanunlar kapsamına giren kuruluşlarda, sermayesinin yarısından fazlası ayrı ayrı veya birlikte Hazinece veya yukarıdaki daire, idare, kurum ve kuruluşlarca karşılanan yerlerde aylık, ücret veya ödenek almak suretiyle görev yapmış olanlar kanunun kapsamında bulunmaktadır.

Kanun metni detaylı incelendiğinde sadece ayrıldıkları kuruma karşı iş yapma yasağından bahsedilmektedir. Halbuki kanun yeniden ele alınarak geçen süre içerisinde yaşanan suiistimaller daha kapsamlı düzenlenmelidir. Aksi takdirde dolaylı suiistimallerin önüne geçilemez.

Kaynak: Yeni Şafak

Bakmadan Geçme