• Haberler
  • Emekli
  • 80'lik dedeler ve nineler evlilikte rahat bırakılmalı mıdır?

80'lik dedeler ve nineler evlilikte rahat bırakılmalı mıdır?

Yaşlı emekliler vefatları halinde emekli maaşlarının geride kalanlara kalması için ilginç bir yöntem buldular. Genç bayanlarla evlenerek hem kendilerine hizmet ettirmekte hem de ölünce maaşları bunlara kalmaktadır.

Her şeyden önce evlilik gibi bir konuda hiçbir kimsenin bireysel tercihlerine karışılması taraftarı değiliz. Ancak, bireysel tercihler kamu kaynaklarına zarar veriyorsa burada dur deme mekanizmalarının da olması gerekir diye düşünüyoruz. Sırf öldükten sonra emekli maaşı birilerine kalsın diye formalite evlilikler yapıldığı da bilinen bir gerçektir.

Bazen de bu tür evlilikler çok yaşlı emekli bir kişinin kişisel bakımını üstlenme karşılığında yapılmaktadır. Yaşlı emekli erkeklere bakmak için genç bir kadınla evlilik yaptırılmakta, yaşam süresince genç kadın yaşlı erkeğe bakmakta, ölüm olunca da emekli maaşı kadına kalmaktadır. Yani bakıcılığın karşılığı dul maaşıyla ödüllendirilmektedir.

Denilebilir ki alan razı veren razı, sizler 80'lik dede ve ninelerden ne istiyorsunuz. Ancak, bu noktada 80'lik dede ve ninelerin rahat bırakılmaması gerekiyor. Çünkü, bu yolla kamuya ciddi bir yük gelmektedir. 30 yaşındaki bir bayan 85 yaşındaki bir emekliyle evlendiğinde ölüm vaki olursa ortalama olarak en az 50 yıl bayana hem emekli maaşı ödenmekte hem de sağlık yardımı yapılmaktadır. Bunun bütçeye nasıl bir yük getirdiğini varın siz hesaplayın.

5434 sayılı Kanun'un 71'inci maddesinde evliler arasında yaş farkı varsa bağlanacak dul maaşında düşme söz konusuydu. Buna göre iştirakçi karı veya koca eşinden 30 yaş veya daha büyük ise ölümünde eşine yarı nispetinde aylık bağlanmaktaydı. 5510 sayılı Kanunda böyle bir düzenleme yapılmamıştır.

Bir de kamuoyunda sadece kadınların dul maaşı alabildiği gibi yanlış bir algı vardır. Halbuki dul maaşını hem kadın hem de erkek alabilmektedir. Dolayısıyla bu tür evliliklerde bazen kadın, bazen de erkek yaşlı olabilmektedir. Ancak, genellikle erkeklerin yaşlı olduğunu söylebiliriz. Sizce 80'lik dedeler keyif için mi genç bayanlarla evleniyorlar? Bence üzerinde düşünmeye değer ya sizce?

Kaynak: Yeni Şafak

Bakmadan Geçme