Türkiye'deki enflasyona bir de bu taraftan bakalım


Nedense enflasyonun yükünü her zaman en gariban en dar gelirli insanlar yüklenmek zorunda kalıyor. Oysa enflasyonu sebep olan politikalarını hemen hiçbirinde bu kesimlerin insanların en ufak bir etkisi yok. Ekonomi yöneticileri her zaman sermaye sahibini koruyan politikaları öncelerken ağır faturayı her zaman en zayıf halkada olan güçsüz insanlara kesiyor. İş adamları, esnaflar, sermaye sahipleri her zaman politika yapıcılara kolayca ulaşarak destek talep ederken, aynı durum milyonlarca dar gelirli için asla söz konusu dahi olmuyor.

Bu araştırmamızda enflasyonun kimlerin neden olduklarına bir başka bakış açısı getirmeye çalışacağız. Türkiye’de üretilip te dünyanın en gelişmiş ülkelerinde neredeyse Türkiye’nin yarı fiyatına satılan bazı ürünler hakkında sizlere bilgi sunacağız.

Bildiğiniz gibi BEKO marka ürünler Koç Grubu tarafından ülkemizde değişik şehirlerde üretiliyor.

Bu araştırmamızda BEKO tarafından üretilen  ve ülkemizde CM 10140 BM, İngiltere’de B3W51041I kod numaraları ile satışa sunulan ve neredeyse tüm özellikleri aynı olan 10 kg kapasiteli çamaşır makinesinin Türkiye ve İngiltere fiyatları arasındaki uçurumu sizlerle paylaşmak istedik.

https://www.beko.com.tr/camasir-makinesi/cm-10140-bm-camasir-makinesi

Bu ürün için yukarıda paylaştığımız bağlantıdan da göreceğiniz gibi üretici Beko firmasının sayfasında yer alan fiyat 38 729 Türk Lirası.

Ancak tüm vatandaşlarımızın da bildiği üzere bu fiyatlar şişirilmiş (inflate yani enflasyona uğratılmış) gerçeklikten oldukça uzak fiyatlar.  Piyasa da aynı ürünü üretici firma garantisi ile  bu fiyatların olukça altında bulmak mümkün. 18 Mayıs 2024 Cumartesi günü saat:22:00 itibarıyla www.akakce.com sitesinden yaptığımız fiyat sorgusunda aynı ürünün bir firma tarafından 24 000 Türk Lirası fiyata kargo dahil satıldığını gördük.

https://www.akakce.com/camasir-makinesi/en-ucuz-beko-cm-10140-b-10-kg-1400-devir-beyaz-fiyati,1594664435.html

Bu ne anlama geliyor sorusunun cevabını en iyi ekonomi yönetiminin bilmesi lazım. Anlamı BEKO firması web sayfasında kendi ürünün fiyatını şişirmiş hem de tam 14 789 Türk Lirası diğer bir deyişle neredeyse yüzde 38 oranında şişirmiş. Üreticinin 38 729 TL ye sattığı sıfır  bir ürünü bir vatandaş nasıl olurda 24 000 TL’ye satar. Burada fahiş fiyat söz konusu mu değil mi? Üretici rakamlarını şişirmiş mi (inflate- enflasyon) sizlerin ve ekonomi yetkililerinin takdirine bırakıyoruz.

Ama durun daha gitmeyin birde aşağıya bakın. Beko firması aynı özelliklerdeki çamaşır makinesini İngiliz halkına çok ama çok daha ucuza satıyor. Üstelik aradaki 3000- 3500 km mesafeye taşıma, gümrük, vergi gibi bir sürü ilave masrafa rağmen.

Aşağıda Beko firmasının İngiltere web sayfasından çamaşır makinesini karşılaştırabilmeniz için bir  sayfa bağlantı adresi var.

https://www.beko.co.uk/appliances/laundry/washing-machines/product/freestanding-10kg-1400rpm-washing-machine-ironfast-recycledtub-b3w51041i-white

İnanılmaz ama www.altinkaynak.com sitesindeki yer alan İngiliz Sterlini döviz kurlarına göre sadece 15 513 Türk Lirası eşdeğeri 379 İngiliz Sterline satıyor. Aşağıda İngiltere’nin en büyük beyaz eşya satıcısı Curry’s firmasının bu çamaşır makinesine ait satış fiyatını görebilirsiniz. ÜSTELİK PEŞİN FİYATINA 6 TAKSİTLE.  

İngiltere’de 21 yaş üzeri çalışanlar için saatlik 11,44 İngiliz Sterlini olduğu düşünüldüğünde sıradan bir İngiliz sadece bu makine için 4 (dört) gün çalışıyor. Öte yandan Türkiye’de asgari ücretli aynı ürünü alabilmek için 42 (kırk iki) gün çalışması gerekiyor.

Aşağıdaki iki aynı BEKO buzdolabını da siz karşılaştırın ve İngilizlere yapılan kıyağı görün.

191625 EI Gardırop Tipi Buzdolabı

https://www.beko.com.tr/gardirop-tipi-buzdolabi/191625-ei-buzdolabi

BEKO HarvestFresh GN446224VPZ Fridge Freezer - Black Steel

https://www.currys.co.uk/products/beko-harvestfresh-gn446224vpz-fridge-freezer-black-steel-10256430.html

Sonuç olarak Türkiye’de fiyatları şişiren yada İngilizce deyimiyle inflate eden gariban dar gelirli vatandaşlar değil, üretici firmalar, devletimiz buna göre tedbir almalı.

Bakmadan Geçme