• Haberler
  • Aktüel
  • İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'nın helikopteri sert iniş yaptı: Durumları hakkında net bilgi yok

İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı'nın helikopteri sert iniş yaptı: Durumları hakkında net bilgi yok

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Azerbaycan'dan dönüşü sırasında konvoyundaki helikopterlerden biri sert iniş yaptı. İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, kötü hava koşulları nedeniyle Reisi'yi taşıyan helikopterin zorunlu iniş yaptığını açıkladı. Reisi'nin konvoyundaki üç helikopterden ikisinin sert iniş yaptığı, birinin ise düştüğü bildirildi. Helikopterlerden birinde İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan'ın da bulunduğu açıklandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "İran'da yaşanan helikopter kazasını yakından takip etiklerini" bildirdi.

Cumhurbaşkanı Reisi'nin sağlık durumuna ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak TASS haber ajansı, Reisi'nin sağlık durumunun iyi olduğunu ve kara yoluyla Tebriz'e doğru gittiğini bildirdi. İranlı yetkililer, kazanın detayları hakkında endişelerini dile getirdiler.

İran Kızılayı, olumsuz hava şartları ve yoğun sis nedeniyle arama kurtarma çalışmalarının havadan yapılamadığını, çalışmaların karadan sürdürüldüğünü belirtti. Doğu Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı Cebbarali Zakiri, üç helikopterden ikisinin iniş yaptığını, birinin ise düştüğünü doğruladı. Kazanın Kaleyber ve Verzigan arasında meydana geldiği bildirildi.

Reisi ve beraberindeki heyet, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke sınırında bir baraj açılışına katılmıştı. İran devlet televizyonu, Reisi'nin helikopterinin sert iniş yaptığını ve olay yerine ilk yardım ekiplerinin gönderildiğini duyurdu. Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı ise kaza yapan helikopterin Reisi'yi taşıdığını iddia etti.

Öte yandan, İranlı bir yetkili, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hossein Amirabdollahian'ı taşıyan helikopterin, Azerbaycan sınırına yaptığı ziyaretten dönerken yoğun sis altında dağlık araziyi geçerken düştüğünü söyledi. Yetkili, Reisi ve Amirabdollahian'ın hayatlarının "helikopter kazasının ardından risk altında" olduğunu belirtti.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Hala umutluyuz ancak kaza mahallinden gelen bilgiler oldukça endişe verici," dedi. Devlet haber ajansı IRNA, kötü havanın kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını bildirdi.

Kurtarma Çalışmaları ve Dualar

Devlet televizyonu, ülke genelinde Reisi için düzenlenen duaları göstermek üzere tüm normal programlarını durdurdu ve ekranın bir köşesinde yoğun sis altında dağlık bölgede arama yapan kurtarma ekiplerinin canlı yayınlarını yer verdi.

63 yaşındaki Reisi, 2021'deki ikinci denemede başkan seçilmiş ve göreve başlamasından bu yana ahlak yasalarının sıkılaştırılmasını emretmiş, hükümet karşıtı protestolara kanlı bir baskı uygulamış ve dünya güçleriyle nükleer müzakerelerde sert bir tutum sergilemişti. İran'ın dini kurum ve hükümet arasında bölünmüş olan ikili siyasi sisteminde, tüm önemli politikalar üzerinde son söz sahibi olan kişi cumhurbaşkanı değil, dini liderdir. Ancak pek çok kişi Reisi'yi, ana politikalarını güçlü bir şekilde destekleyen 85 yaşındaki akıl hocası Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney'in yerine geçebilecek güçlü bir rakip olarak görüyor.

 

 

Bakmadan Geçme