Ortadoğu'da jeopolitik belirsizlikler artıyor

Ortadoğu'da son dönemde yaşanan gelişmeler, bölgede yeni jeopolitik belirsizliklerin ortaya çıkmasına neden oluyor. İsrail'de kabine değişikliği ve Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz'in sağlık durumunun kötüleşmesi, bölgedeki riskleri artırıyor. Ayrıca, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi de kritik bir gelişme olarak kaydedildi.

Ortadoğuda jeopolitik belirsizliker artmaya başladı. İsrail'de kabine değişikliği ve Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz'in sağlık durumunun kötüleşmesi, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi dünyada gözlerin bir an da Ortadoğuya dönmesine neden oldu.

İsrail'de Kabinenin durumu

İsrail'de muhalefet lideri olan ancak Gazze'ye operasyonlar için kurulan savaş kabinesinde görev alan Benny Gantz, 8 Haziran'a kadar Gazze'ye yönelik yeni bir plan ortaya konulmaması durumunda savaş kabinesinden istifa edeceğini duyurdu. Gantz'ın istifası savaş kabinesinin dağılmasıyla sonuçlanmayacak olsa da, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun üzerindeki baskıyı artırması bekleniyor. Netanyahu, son olarak Pazartesi günü ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Jake Sullivan ile görüşmüştü.

Suudi Arabistan Kralı Salman'ın Sağlık Durumu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Japonya gezisini Kral Salman’ın sağlığının bozulması üzerine iptal etti. 88 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdulaziz, akciğer iltihaplanması sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Kral Salman’ın sağlık durumu, Suudi Arabistan’ın iç ve dış politikasında belirsizlikleri artırıyor.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin Helikopter Kazası

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da aralarında bulunduğu İranlı yetkilileri taşıyan helikopterin enkazı bulundu. Reisi ve Abdullahiyan’ın hayatını kaybettiği teyit edildi. Saatler süren arama çalışmalarının ardından İran devlet televizyonu, enkaz etrafında yaşam belirtisi olmadığını duyurdu. Arama kurtarma çalışmaları, bölgede yaşanan yoğun sis sebebiyle yavaş ilerledi.

İran Ruhani Lideri Ayetullah Ali Hamaney, kaza sonrası yaptığı açıklamada ülkenin işleyişinde herhangi bir aksama olmayacağını belirtti. Reisi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülkenin sınırında yer alan bir barajın açılışını yapmıştı. Helikopter, dönüş yolculuğunda İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinde zorlu arazi koşullarının olduğu bölgeye düştü.

Jeopolitik Belirsizlikler

Bu gelişmeler, Ortadoğu'da jeopolitik risklerin artmasına neden oluyor. İsrail'deki kabine değişikliği, Suudi Arabistan'daki sağlık sorunları ve İran'daki liderlik değişikliği, bölgedeki güç dengelerini etkileyebilir. Bölgedeki bu belirsizliklerin, uluslararası ilişkilerde ve ekonomide de önemli yansımaları olabilir.

Bakmadan Geçme