• Haberler
  • 2024 yılında evde bakım ücreti ne kadar oldu?

2024 yılında evde bakım ücreti ne kadar oldu?

Bakıma ihtiyacı olan engellilere destek için kişi başına aylık gelir tutarının belirli bir çarpanla çarpılmasıyla hesaplanan ödeme 2024 yılı itibarıyla 7.608,71 TL olarak gerçekleşmektedir. 

  • 167

Evde bakım ücreti, Sosyal Güvenlik Reform Yasası'nın Ek 7. maddesine göre belirleniyor. Bakıma ihtiyacı olan engellilere destek için kişi başına aylık gelir tutarının belirli bir çarpanla çarpılmasıyla hesaplanan ödeme 2024 yılı itibarıyla 7.608,71 TL olarak gerçekleşmektedir. 2024 yılında evde bakım ücreti ne kadar olduğu sorusunun cevabını MEMUR5.COM editörü detaylandırarak anlatıyor...

Evde bakım ücreti 2828 sayılı Kanunun Ek 7'nci maddesinde düzenlenmiştir.

Bu düzenlemeye göre;

1- Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır. Bu fıkranın uygulanmasında, 5510 sayılı Kanunun ek 18 inci maddesi uyarınca Ramazan ve Kurban bayramlarında ödenen bayram ikramiyeleri hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasına dâhil edilmez.

2- Bakıma ihtiyacı olan engellilere özel bakım merkezlerinde sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, (20.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutardan fazla olamaz. Bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için ise (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar aylık sosyal yardım yapılır.

3- Bakıma ihtiyacı olan engellilere sunulacak bakım hizmet modeline ve kapsamına, bakım hizmetinden yararlanabileceklerin başvuru şekline, bu hizmetleri verecek olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından açılacak kuruluşlara açılış izni verilmesine, çalışmasına, denetimine, ücretlendirilmesine, idari para cezalarının ve kapatılma işlemlerinin uygulanmasına, özel bakım merkezlerine bakım hizmeti karşılığı yapılacak ödemelere ve bakım hizmeti veren resmî kurumlara yapılacak yardımlara ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

4- Bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımlara ilişkin iş ve işlemler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca gerçekleştirilir. Bakıma ihtiyacı olan engellilerin evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardımın başvuru şekline, değerlendirilmesine, ödenmesine ve diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığının görüşü alınarak Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca müştereken çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

5- Birinci fıkra kapsamındaki bakıma ihtiyacı olan engellilere sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak özel bakım merkezlerine ödenecek bakım ücreti, evde bakımına destek için yapılacak sosyal yardım ile bakım hizmeti veren resmî kurumlara yapılacak yardımlar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

6- Bakıma ihtiyacı olan engellilere, ücretleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden karşılanmak suretiyle sağlanacak bakım hizmetleri, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın temin edilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Maliye Bakanlığının görüşü alınarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

7- Birinci fıkra ile belirlenen hane halkı gelir ölçütünü aşan gelir değişikliğinin tespiti hâlinde bu madde kapsamında yapılan ödemeler durdurulur ve değişikliğin meydana geldiği tarihten itibaren yasal faizi ile birlikte genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir.

Yukarıda yer verilen düzenlemeye göre bakıma ihtiyacı olan engellinin evde bakımına destek için 10.000* 0,760871 = 7.608,71 TL ödeme yapılacaktır.

Bakmadan Geçme