• Haberler
  • Memur
  • Üç örnekle kamudaki denetçilerin yaptığı etik ihlaller

Üç örnekle kamudaki denetçilerin yaptığı etik ihlaller

Kamu kurumlarında denetim elemanlarının sıklıkla yaptığı etik ihlallerini örnekler üzerinden açıklayacağız.

Örnek 1- Bir denetim elemanının, denetlemek üzere gittiği özel bir hastaneden, kendisine ücretsiz check-up yapılmasını istemesi etik midir? Ya da ücretsiz check-up yaptırılma teklifini kabul etmeli midir? Denetleyici konumunda bulunan kamu görevlilerinin, mevzuata aykırı olarak kendileri için hizmet, imkân veya benzeri çıkarlar talep etmesi etik davranış ilkelerine aykırıdır.

Yine, bir denetim elemanının, denetim görevi ile ilgili hazırladığı açıklamalı bir mevzuat kitabını, satın almaları amacıyla denetlediği kamu kurumlarına dağıtmasına da rastlanmaktadır. Kamu görevlilerinin, görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendi kitaplarının satışını ve dağıtımını yaptırmaları yasaklandığından etik değildir.

Örnek 2- Bir denetim elemanının denetim yaptığı bir kurumun iştirakinde yakınlarını sınavsız işe aldırması da sık rastlanılan etik ihlallerdendir.

Örnek 3- Bir denetim elemanın denetim yaptığı kurumun araçları ile kendisini sabah aldırması akşam da evine bıraktırması da sıklıkla karşılaşılan etik ihlallerindendir. Ücretsiz yenilen yemekler de bu kapsamda değerlendirilebilir.

Bakmadan Geçme