Dr. Abdullah Korkmaz kimdir?

İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Abdullah Korkmaz'ın hayatı ve kariyeri merak konusu oldu. Peki, Abdullah Korkmaz kimdir? Abdullah Korkmaz'ın kariyerinde hangi görevlerde bulundu ve kaç yaşında? İşte Abdullah Korkmaz'ın detaylı biyografisi...

İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Abdullah Korkmaz, 1967 yılında Adana'nın Kozan ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Kozan'da tamamladıktan sonra ortaokulu Ceyhan'da ve liseyi Adana'da bitirdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden 1989 yılında mezun oldu.

Kariyerine 1990 yılında kaymakamlık mesleğiyle başladı. Farklı illerde çeşitli kaymakamlık görevlerinde bulundu. Daha sonra İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nde Şube Müdürü olarak görev yaptı.

Yüksek lisansını 2001-2002 yıllarında İngiltere'nin Exeter Üniversitesi'nde "Avrupa Birliğinde Yerel ve Bölgesel Yönetimler" konulu tezi ile tamamladı.

2022 yılında Hacettepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde "Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların Bağımsızlığı ve Özerkliği" başlıklı teziyle doktorasını tamamladı. Korkmaz, tez çalışmasında, literatür taraması, mülakatlar ve alan araştırması gibi yöntemlerle elde edilen bulgular ışığında, düzenleyici ve denetleyici kurumların işlevselliğini artırmaya yönelik öneriler sıralamıştır.  Bu öneriler, uygulayıcı kurumlar, politika belirleyiciler ve araştırmacıları ilgilendiren üç ana kategori altında toplanmıştır. Korkmaz'ın dile getirdiği üzere uygulayıcı kurumlar için, temel yönetim ilkelerine uygun olarak görevlerin yerine getirilmesi önemlidir. Bağımsızlık ve özerklik ilkelerini destekleyen uygulamaların benimsenmesi gerekmektedir. Kurumların sektör ile ilişkilerinde adil ve tarafsız olmaları, iletişim kanallarını açık tutmaları ve hesap verebilirliklerini sağlamaları gerekmektedir.Politika belirleyiciler için ise, kurul üyelerinin bağımsızlığını güvence altına alacak düzenlemeler yapılması önemlidir. Kurul başkanı ve üyelerinin görev sürelerinin sadece bir dönem için atanması ve bu sürelerin politika belirleyicilerin görev sürelerinden daha uzun olması gerekmektedir. Ayrıca kurumların finansmanıyla ilgili düzenlemelerin sektörden bağımsızlığı riske atmayacak şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Korkmaz'ın önerileriyle, düzenleyici ve denetleyici kurumların bağımsızlığını ve özerkliğini güçlendirmeyi amaçlanmaktadır. Bu kurumların işlevselliğini artırmak için gereken düzenlemelerin yapılması, ülkenin yönetiminde daha etkili ve verimli bir yapı oluşturacaktır.

Dr. Abdullah Korkmaz 2002-2013 yılları arasında Kamu İhale Kurumu'nda Grup Başkanlığı, Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı ve Strateji Daire Başkanlığı gibi görevlerde bulundu. Daha sonra İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ve 1. Hukuk Müşaviri Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

2020-2023 yılları arasında İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nde Yönetim ve Destek Hizmetleri Daire Başkanı olarak görev yaptı. 18 Ekim 2023 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürü olarak atandı.

Dr. Abdullah Korkmaz, kamu alımları, kamu yönetimi ve hukuk alanlarında Türkiye ve yurt dışında birçok toplantıya katılarak sunumlar yapmıştır.

İyi düzeyde İngilizce bilen Korkmaz, evli ve dört çocuk babasıdır.

Bakmadan Geçme