• Haberler
  • İşçi
  • Türk-İş Başkanı 700 bini aşkın kamu işçisi için ek zam talep etti

Türk-İş Başkanı 700 bini aşkın kamu işçisi için ek zam talep etti

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamudaki 700 bini aşkın işçinin 2023-2024 dönemindeki mali ve sosyal haklarının belirlendiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü'ndeki zamların yüksek enflasyon nedeniyle anlamsız hale geldiğini dile getirdi. Atalay, bu durumu değerlendirerek ek zam talebi için adımlar atmaya başladıklarını ifade etti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kamudaki 700 bini aşkın işçinin 2023-2024 dönemindeki mali ve sosyal haklarının tespit edildiği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nü mayıs ayında imzalandıklarını hatırlattı. Kamudaki taşeron işçilerin kadro taleplerinin de devam ettiğini hatırlatan Atalay, taşeron işçilere verilen kadro sözünün yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti. 

İimzalanan sözleşmedeki oranların yüksek enflasyon nedeniyle eridiğini belirten Atalay, Türk-İş Kamu Koordinasyon Kurulu'nu toplayarak kayıpların giderilmesi için çalışmalar başlattıklarını ifade etti.

Atalay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile kamu işçilerinin taleplerini görüştüklerini aktardı.

230 bin kamu işçisinin ücretine yüzde 32,57 zam yapılmıştı

29 Ocak'ta imzalanan ek protokolle ocak ayındaki ücret artışlarından farklı dönemlerdeki kamu işçilerinin de yararlandığını vurgulayan Atalay, bu sayede yaklaşık 230 bin kamu işçisinin ücretine yüzde 32,57’lik artış yapıldığını bildirdi.

Atalay, ocak ayı enflasyonunun yüzde 6,7 olarak açıklandığını hatırlatarak enflasyonun etkisiyle yaşanan kayıplara dikkat çekti. Kamu işçilerinin ücretlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini ve bu yönde adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

"Millet bundan memnun oldu mu? Hayır. Ben de olmadım"

Türk-İş yönetimi olarak Kamu Koordinasyon Kurulu'nun, bağlı sendikaların ve işçilerin görüşlerini dikkate aldıklarını belirten Atalay, ek protokolün beklentileri karşılamadığını ifade etti.

Atalay, “Ek protokolün imzalanması konusunda TÜRK-İŞ Kamu Koordinasyon Kurulu olarak ortak karar aldık. Sendikaların istemediği hiçbir işe imza atmamız mümkün değil. Bu, beklentileri karşılamadı. Millet bundan memnun oldu mu? Hayır. Ben de memnun olmadım.” açıklamasında da bulundu.

Kamu işçilerinin ücretlerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini dile getiren Atalay, "Kamu işçisinin ücretleriyle ilgili düzenlemeye ihtiyaç var. Bunun adına ‘ek zam’ mı dersiniz, ‘iyileştirme’ mi dersiniz. Bu yönde bir adım atılmalı. Bu enflasyon devam ettiği sürece iyileştirmenin de anlamı kalmıyor. Bir taraftan üç lira veriliyor, enflasyonla dört lira alınıyor" dedi.

Atalay, çalışanların ücretlerinden ödediği vergilerin yüksekliğine de değinerek, vergi politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Kamudaki taşeron işçilerin kadro taleplerinin devam ettiğini ve bu taleplerin yerine getirilmesi gerektiğini dile getiren Atalay, taşeron işçilere verilen kadro sözünün yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakmadan Geçme