• Haberler
  • İşçi
  • İŞKUR sınavsız ve ilansız personel alımları için görevini yapmalı

İŞKUR sınavsız ve ilansız personel alımları için görevini yapmalı

İŞKUR, yönetmelik gereğince üzerine düşeni yaptığında ilansız ve sınavsız personel alımına hiçbir kamu kurumunun tevessül edemeyeceği izahtan vareste.

İŞKUR sınavsız ve ilansız personel alımları için görevini yapıyor mu? Ya da ne kadar yapıyor? Ya da önerme formunda; İŞKUR sınavsız ve ilansız personel alımları için görevini yapmalı, denilebilir. Kamu kurumlarının bu tür alımlarında ilan yayınlama zorunluluğunun olduğu ve İŞKUR'un bu konuda denetim yapması gerektiğini de kayda geçirmek gerekir. Ancak İŞKUR'un gerekli kontrolleri yapmadığı ve cezai yaptırımları uygulamadığı için kamu kurumlarının ilansız alımları devam etmekte. MEMUR5.COM editörünün analizine göre, işin pratik hale getirilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu ile İŞKUR arasında webservisler kurulması ve Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun da ilgili raporları gözden geçirerek gerekli adımları atması gerektiği görülüyor. 

Kısa bir özetten sonra MEMUR5.COM editörünün detaylı analizine kulak verelim.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 2’nci maddesine göre; Yönetmelik kapsamı dışındaki işçi alım ilanlarının kuruma bildirilmesi zorunlu. Bu ilanlar kurum internet sitesinde ve ilgili kamu kurum ve kuruluşunca uygun görülen iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulacağı hüküm altına alınmış durumda. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarının işçi alımının adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlayacak diğer tedbirleri de almak zorunda olduğu belirtilmekte.

Görüleceği üzere, burada da işçi alım ilanlarından bahsedilmekte.

Dolayısıyla birçok kamu kurumu işçi alımlarını ilanla yapması halinde ilanın yayınlanmak zorunda olmadığını düşünerek ilansız alım yapmalarını kendi mevzuatlarına dayandırmakta ve sınavsız/ilansız olarak personel alma kolaycılığına gitmektedir.

Ancak İŞKUR gerekli kontrolleri yeterince yapmadığı ve ilansız ve sınavsız personel alan kamu kurumlarına gerekli cezayı kesmediği için kamu kurum ve kuruluşlarının ilansız personel alımları son sürat devam etmektedir.

Halbuki kamu kurum ve kuruluşlarına gönderecekleri resmi bir yazı ile ilansız ve sınavsız işçi alımlarını bildirmelerini isteselerdi bir daha hiçbir kamu kurumu bu yolu tercih etmezdi. Nitekim ilansız ve sınavsız personel alımının ciddi bir parasal cezası bulunmaktadır. Bu nedenle İŞKUR Sayıştay raporlarını inceleyerek ilansız ve sınavsız personel alımı yapan kurumlarla ilgili gerekli süreci başlatmalıdır.

İşi daha da pratik hale getirmek için Sosyal Güvenlik Kurumu ile İŞKUR arasında kurulacak webservislerle kamu kurumlarına yapılan atamalar ile İŞKUR tarafından yayımlanan personel ilanları karşılaştırılarak sonuca daha kesitirmeden gidilebilir.

Bunun yanında Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun da Sayıştay raporlarını gözden geçirerek etik ihlali yapan kurumları tespit ederek ilgililer hakkında gerekli süreci başlatması gerektiğini düşünüyoruz. Kamu kurumlarının üzerine düşen görevi yaptıkları günler dileklerimizle.

Bakmadan Geçme