Hülleli boşanıp emekli aylığı alanlara icra takibi Anayasa'ya uygun mu?

Anayasa Mahkemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan aylıkların geri istenmesi nedeniyle adil yargılanma hakkı ve mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasını kabul etmedi.

  • 276

Anayasa Mahkemesi (AYM), hülleli boşanma ile emekli aylığı alanlara icra takibi yapılmasının Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdi.

Yüksek Mahkeme, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bağlanan aylıkların geri istenmesi nedeniyle adil yargılanma hakkı ve mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiasını kabul etmedi.

AYM, hülleli boşanma ile emekli aylığı alanlara icra takibi yapılmasının Anayasa'ya uygun olduğuna karar verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, 1/1/2008 ile 30/4/2011 tarihleri arasında bir başvurucunun murisine ödediği 20.600,59 TL'lik aylıkların geri istenmesi üzerine başlatılan icra takibine yapılan itirazın iptali talebiyle açılan dava, Anayasa Mahkemesi tarafından incelendi.

Mahkeme, başvurucunun murisinin boşandığı eşiyle muvazaalı olarak birlikte yaşadığı tespit edilerek kesilen aylıkların geri istenmesinin sosyal güvenlik sisteminin korunması ve devamlılığının sağlanması amacına hizmet ettiğini belirtti. Bu müdahalenin kamu yararına dönük olduğu ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağladığı vurgulandı.

Ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin önceki kararlarında da belirtildiği gibi, idarece hatalı ödenen sosyal güvenlik ödemelerinin iadesinin talep edilebileceği ve bu talebin sosyal adaletle uyumlu olduğu ifade edildi. Müdahalenin ölçülü olup olmadığının değerlendirilmesinde tarafların kusur durumunun önemli olduğu ve bu durumda başvurucunun murisinin borçluya aşırı bir külfet yüklenmediği sonucuna varıldı.

Sonuç olarak, Anayasa Mahkemesi başvurunun bu kısmını, başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez buldu. Mahkeme, yargılamanın uzun sürmesi nedeniyle makul sürede yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasını da incelemedi.

Bakmadan Geçme