• Haberler
  • Memur
  • Başkan eşini sınavsız müdür yapmış, baldızına kolaylık sağlamış

Başkan eşini sınavsız müdür yapmış, baldızına kolaylık sağlamış

Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından verilen bazı kararlar kamu kurumlarında yaşanan nepotizmin dibe vurduğunun resmi haline gelmiştir. Kurul tarafından verilen aşağıdaki karar bunun açık göstergesidir.

Kurulun vermiş olduğu bu karar tam anlamıyla kokuşmayı bütün boyutlarıyla ortaya koyuyor. Dosyada adı geçen kişilerin … Belediye başkanı, başkan yardımcıları ve bazı birim müdürleri ile olan yakınlık durumlarından dolayı işe başlama yöntemleri, belediyede yaptıkları işler bir arada değerlendirildiğinde ortaya çıkan durumun halkın ve diğer belediye personelinin kamu hizmetine, kuruma ve makama olan saygı ve güveninde olumsuz duruma ve algıya sebep olduğu için etik davranış ilkelerine aykırı bir durum ortaya çıkardığı görülmektedir.

Yine belediye başkanı …'in eşini müdür vekili olarak görevlendirmesi, baldızının ise eşinin birim amiri olduğu birimde görev yapmasını sağlaması; Belediye ile iş ilişkisi bulunan taşeron firma üzerinden kendi yeğenlerini belediyede çalıştırması; belediye başkan yardımcıları ile inceleme kısmında belirtilen birim müdürünün akrabalarının ise aynı şekilde taşeron firma üzerinden belediyede çalıştırılması konusunda önlem almaması; bu şekilde hem makama hem de kamu hizmetine olan güveni sarsacak, saygınlığı zedeleyecek, adalet ilkesine zarar verecek ve bu şekilde kamuda olumsuz bir algı oluşturacak işlem ve eylemlerde bulunduğundan dolayı etik ihlali yaptığına karar vermiştir. Demek ki rahmetli Tanpınar’ın romandaki tavsiyeleri havada kalmamış.

Bakmadan Geçme