• Haberler
  • Aktüel
  • Esnaf borçlarını ödeyemiyor: Vergi borçlarına af mı geliyor?

Esnaf borçlarını ödeyemiyor: Vergi borçlarına af mı geliyor?

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: 'Esnaf ve vatandaş için yeni bir yapılandırma kanunu şart' dedi. Piyasalar uzun zamandan beri yapılandırmayı bekliyor. Yapılandırma ne zaman çıkacak?

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanununun çıkması gerektiğini belirtti. Palandöken, enflasyondaki artışın yalnızca dar gelirlileri değil esnafı da büyük ölçüde etkilediğini ifade ederek, "Esnaf bugün sattığı malı yarın aynı fiyattan alamıyor. Giderleri artarken gelirleri azalan esnaf vergi ve prim borçlarını zamanında ödeyemez oldu," dedi. Esnafın rahatlayabilmesi ve devlet bütçesine gelir sağlanabilmesi için kapsamlı bir yapılandırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

"Vergi Artışları Her Zaman Vergi Gelirlerini Artırmaz"

Bütçe açığının 500 milyar TL'nin üzerinde çıkması nedeniyle bir yandan kamuda tasarruf paketi açıklanırken diğer yandan vergi gelirlerini artıracak çalışmalar yapıldığını belirten Palandöken, "Vergi artışları, her zaman vergi gelirlerini artırmayabilir. Tahakkuk eden her 100 TL'lik verginin 15-20 TL'si ödenemiyor. Böyle olunca hem devletin tahsilatı azalıyor hem de esnafın borcu artıyor," dedi. En son çıkarılan 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu ile 2023 yılı sonuna kadar 156 milyar TL tahsil edildiğini hatırlatan Palandöken, "Şu ana kadar kesinleştiği halde ödenmeyen borçlar tahsil edilirse yeni bir vergi artışına gerek kalmaz. Hem bütçe açığı azalır hem de esnaf borcundan kurtulur," şeklinde konuştu.

"Esnaf Bugün Sattığını Yarın Yerine Koyamıyor"

Enflasyondaki artışın emekli ve ücretliler kadar esnafı da büyük ölçüde etkilediğini vurgulayan Palandöken, "Esnaf bugün sattığını yarın aynı fiyattan alamıyor. Vatandaş fiyat artışının nedeni esnafmış gibi esnafa tepki gösteriyor. Maliyeti artan esnaf, artan maliyetini fiyatlara yansıtsa müşterisi azalıyor. Yansıtmasa zarar ediyor," dedi. Bu ortamda yeni bir vergi artışının, vergi gelirini değil esnafın borcunu artıracağını belirtti. Palandöken, bunun yerine uzun vadeli ve faizsiz yeni bir yapılandırmanın yapılması gerektiğini savundu.

Palandöken, yapılandırmaların ana unsurunun vatandaşların tüm borçlardan kurtulup piyasaya, çarşıya ve pazara hareketlilik gelmesi olduğuna dikkat çekti. "İnsanların kredi kartı borcunun anaparasını ödemesi ve diğerlerini taksitlendirmesi ve yapılandırmanın bütün borçların kapanması yeniden piyasaların canlanmasına katkı sağlayacak," diye konuştu.

Meclis tatile girmeden af kanununun çıkacağı ifade ediliyor

Bendevi Palandöken'in yapılandırmaya ilişkin açıklaması; uzun zamandır beklenti içerisinde olan esnaf ve sanat erbabının da temenisini ortaya koydu. Daha önce de çeşitli platformlarda yapılandırmanın çıkacağına ilişkin haberler dolaşıyordu. Meclis tatile girmeden kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin bir düzenlemenin yapılacağı ifade ediliyor.

Bakmadan Geçme