'Yüksek faize rağmen borçluluk artıyor, borçlanmada kritik eşik aşıldı'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Türkiye'de vatandaşların yüksek faizlere rağmen borçlanmaya devam ettiğine dikkati çekti.

  • 82

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Türkiye'de vatandaşların yüksek faizlere rağmen borçlanmaya devam ettiğini işaret etti. Karabat'ın verdiği bilgilere göre, 22-29 Mart haftasında ihtiyaç kredilerinde 10 milyar TL'lik bir artış yaşandı ve toplam borç miktarı 1 trilyon 86 milyar TL'ye yükseldi. Ayrıca, bireysel kredi kartı harcamalarında da yaklaşık 55 milyar TL'lik bir artış gözlemlendi ve bu rakam 1 trilyon 376 milyar TL'ye ulaştı.

Karabat, yaptığı açıklamada, 2024'ün ilk toplantısında TCMB Para Politikası Kurulu'nun politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 45'e çıkardığını hatırlattı. Ancak faiz artışına rağmen borçlanmalarda artış yaşandığını vurgulayan Karabat, bireysel kredi kartı sayısının şubat ayında 1,2 milyon adet artarak 120,3 milyon olduğunu ifade etti.

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, geliri giderini karşılamayan vatandaşların yüksek faizlere rağmen borçlanmayı sürdürdüğünü belirtti. Bireysel kredi faizlerinin yüzde 80'i, kredi kartı faizlerinin ise yüzde 100'ünü bulduğunu dile getiren Karabat, bu durumun çalışan ve emeklilerin gelirlerini artırmadığına dikkat çekti.

Karabat'ın verdiği bilgilere göre, şubat 2024'te takipteki bireysel kredi ve kredi kartı miktarı sadece bir ayda 3,5 milyar TL artarak 53 milyar TL'ye yükseldi. Ancak aynı dönemde takipteki ticari kredi ve kurumsal kredi kartı miktarı sabit kalarak 32,7 milyar TL seviyesinde kaldı.

Sonuç olarak, yüksek faiz politikasının krediye erişimi azaltmadığı, aksine yüksek faiz ödemelerinin vatandaşın daha fazla borçlanmasına neden olduğu ifade edildi.

Bakmadan Geçme