Çiğ süte yapılan zam üreticiyi de tüketiciyi de memnun etmedi

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına yapılan zamın üreticileri ve tüketicileri memnun etmediğini belirtti.

  • 80

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, çiğ süt fiyatlarına yapılan zamın üreticileri ve tüketicileri memnun etmediğini belirtti. Adem, AKP'nin tarım politikasının yanlışlarına dikkat çekerek, üreticilerin zarar ettiği ve tüketicilerin sütü almakta zorlandığı bir sistemin düzeltilmesi gerektiğini bildirdi.

Erhan Adem'in açıklamalarına göre, Ulusal Süt Konseyi 1 Mayıs'tan itibaren çiğ süt alım fiyatını 14,65 TL olarak belirledi ve bu fiyata yüzde 8,5 zam yapıldı. Ancak, bu zam döneminde artan girdi maliyetlerini karşılamakta yetersiz kaldı. Üreticiler, son olarak yemin fiyatlarına yapılan 40-50 TL arasında değişen zamla daha da zor duruma düştüler. Üreticilerin bu koşullarda süt üretiminden para kazanamadıkları için hayvanlarını kestirmek gibi acı seçimlerle karşı karşıya kaldıkları ifade edildi.

Adem, süt konseyinin asli görevinin süt üretimini sürdürülebilir kılmak olduğunu ancak aldığı kararlarla üreticileri perişan ettiğini söyledi. Üreticilerin süt fiyatını belirleyemediği ve bu durumun sürdürülebilir bir tarım politikasına uygun olmadığı vurgulandı. Sektördeki istikrarsızlığın üretim kayıplarına neden olduğu ve bu durumun uzun vadede tüm paydaşları etkileyeceği belirtildi.

Adem, tarım sektörünü ayakta tutanın aile işletmeleri olduğunu ve bu işletmelerin sürdürülebilirliğinin önemine dikkat çekti. Üreticilerin kazanç sağlayamadığı durumlarda şehirlere göç ettiği ve tarım sektöründen uzaklaştığı, bu durumun da kalifiye eleman kaybına neden olduğu vurgulandı. Ülke tarımının geleceğinin aile işletmelerinin ayakta kalmasına bağlı olduğunun altı çizildi.

Bakmadan Geçme