CHP: Enflasyon muhasebesinde vergisel uygulamalar tartışma yaratıyor

CHP Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, enflasyon muhasebesi konusunda vergisel uygulamaların ekonomik açıdan yanlışlarla dolu olduğunu belirtti.

  • 93

CHP Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, enflasyon muhasebesi konusunda vergisel uygulamaların ekonomik açıdan yanlışlarla dolu olduğunu belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada Demir, enflasyon muhasebesinin vergisel boyutunun mevzuata eklenmesinin uygulamayı karmaşık hale getirdiğini dile getirdi.

Demir, enflasyon muhasebesinin asıl amacının finansal tabloların enflasyona göre yeniden düzenlenmesi olduğunu vurguladı. Demir, Türkiye'de vergisel boyutunun eklenmesiyle durumun karışık hale geldiğini ifade etti. Bu durumun özellikle bankalar ve finans kuruluşlarının dışında bırakılmasının yanı sıra mükellefleri de etkilediğini dile getirdi.

Enflasyon muhasebesinin vergisel uygulamasının, ekonomik olarak yanlışlarla dolu olduğunu ifade eden Demir, finansal tabloların gerçeğe uygun olmayacağını dile getirdi. Vergisel amaçlı hazırlanan tabloların sadece vergisel amaçlı çizelgeler olduğunu belirten Demir, enflasyon düzeltmesinin matrah etkisinin olmaması gerektiğini savundu.

Vergi hesaplamaları için önemli olan 31 Aralık 2023 tarihli vergi bilançosunun düzeltilmesinin makul olduğunu ifade eden Demir, ancak 2024 yılında enflasyon düzeltmesinin matrah ve vergi etkisi olacağını kaydetti. Bu durumun özellikle şirketlerin öz kaynaklarının zayıf olduğu ve kredi ile yaşadığı bir ortamda daha da sorunlu hale gelebileceğini dile getirdi.

Demir, çözüm yolunun acilen enflasyon muhasebesinin matrah etkisinin kaldırılması olduğunu belirtti. Aksi takdirde, enflasyonun oluşmasında hiçbir sorumluluğu olmayanların vergi ödemek zorunda kalabileceğini ifade etti.

Bakmadan Geçme