Kız çocuğu milyoner olsa dahi yetim maaşı alabiliyor

Kız çocuklarının gelir durumu dikkate alınmadan yetim maaşı bağlanması kendi içerisinde tutarsız bir durumdur. Bu konuyu açıklamaya çalıaşcağız.

  • 270

Ölen sigortalının kız çocuğu milyoner olsa dahi yetim maaşı bağlanması üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Aynı şekilde erkek çocuk yiyecek ekmek bulamasa dahi belirli bir yaştan sonra yetim maaşı alamamaktadır. Kız çocuklarına aylık bağlanmasının altında sosyal devlet niteliğinin ön planda olması yatmaktadır.

Yiyecek ekmeğe muhtaç erkek çocuklara aylık bağlanmazken milyoner olup da evlenmemiş kız çocuklarına yetim maaşı bağlanmasının analizinin yapılması gerekiyor. Amaç her halükârda kız çocuğuna yetim maaşı bağlamak olamaz ve olmamalıdır.

Halbuki burada da gelir testi yönteminin uygulamaya konulması gerekmektedir. Bu halde kız çocuğu ihtiyaç sahibiyse yetim maaşı bağlanır yoksa bağlanmaz. Yoksa ihtiyaç sahibi olan erkek çocuğa yetim aylığı bağlanmazken milyonlarca lira parası olan kız çocuğuna yetim aylığı bağlanmasının mantığını hiç kimse izah edemez. Bu konunun mutlaka 5510 sayılı Kanun'da çözüme kavuşturulması gerekiyor. Yoksa kamu vicdanını rahatlatamayız. Yıllardır bu sorun bilinmesine rağmen niçin çözüm iradesi gösterilmediğini anlamak mümkün değildir.

Bakmadan Geçme