• Haberler
  • Memur
  • Kamuda tasarruf ve araç tasfiyesi için çalışmalar hızlanıyor

Kamuda tasarruf ve araç tasfiyesi için çalışmalar hızlanıyor

Hükûmet, kamu kaynaklarının verimli kullanımını sağlamak adına önemli bir adım atıyor. Kamudaki tasarruf tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması için hazırlıklar son aşamada.

  • 228

Hükûmet, kamu kaynaklarının verimli kullanımını sağlamak adına önemli bir adım atıyor. Kamudaki tasarruf tedbirlerinin etkin bir şekilde uygulanması için hazırlıklar sona aşamada.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, bu kapsamda, ilk etapta kamuya ait araçların tasfiyesi süreci başlatılıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz liderliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın koordinasyonunda yürütülen çalışmaların ilk adımı, makam araçlarının tasfiyesi ile atılıyor.

Bu kapsamda kamu kurumlarına ait araçların envanteri çıkarılarak, tasfiye edilmesi gerekenlerin belirlendiği öğrenildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla ilk aşamada 500 araç satışa çıkarıldı. İkinci aşamada ise 1.000 araçlık bir tasfiye listesi hazırlandı. Maliye Bakanlığı kaynakları, kamudaki araç satışı ve tasfiyesinin bu sayılarla sınırlı kalmayacağını, sürecin etap etap devam edeceğini belirtti. Satışlardan elde edilecek gelirin hazineye aktarılacağı da ifade edildi.

Yeni düzenlemelerle birlikte araç alımı ve kiralanması konusunda daha sıkı kuralların uygulanacağı, acil ihtiyaç durumlarında ise kamuya ait araçların satıldıktan sonra yenisi alınabileceği veya kiralanabileceği vurgulandı. Güvenlik ve sağlık alanında kullanılan araçlar hariç olmak üzere, kamudaki taşıt sayısının artışına izin verilmeyeceği de belirtiliyor. Ayrıca, araç kiralamalarına da kademeli olarak son verilebileceği üzerinde duruluyor.

Makam araçlarının kullanımına da kısıtlamalar getirileceği bildirildi. Üst düzey bürokraside makam aracı kullanımının yeniden belirleneceği, bazı pozisyonlardaki makam aracı uygulamasına son verileceği ifade edildi. Doğrudan makama tahsisli araçların listesi de belirlenerek, yeni bir planlamanın yapılacağı kaydedildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin mülkiyetinde toplam 115 bin 904 adet taşıt bulunuyor. Bu taşıtların savunma ve güvenlik, sağlık, tarım ve ormancılık, eğitim, adalet ve diğer idari hizmetlerde kullanıldığı belirtiliyor.

Kamu personelinin zorunlu olmayan servis araçlarının iptal edileceği ve bunun yerine ulaşım kartı verilmesinin planlandığı, ayrıca demirbaş alımından kırtasiye harcamalarına kadar birçok alanda kesintilere gidileceği de gelen bilgiler arasında. Yeni uygulamaların birkaç gün içinde başlayacağı da kaydedildi.

*Yücel KAYAOĞLU - Türkiye Gazetesi*

Bakmadan Geçme