İş kazasında ölen işçinin ailesine aylık bağlanması için prim şartı var mı?

İş kazası sonucu yaşamını yitiren işçilerin ailelerine ölüm aylığı bağlanması için prim ödeme süresi şartı aranıp aranmadığı sorunu MEMUR5.COM editörü yanıtlıyor.

  • 144

İş kazası sonucu yaşamını yitiren bir işçinin ailesine ölüm aylığı bağlanmasıyla ilgili prim şartı aranıp aranmadığı sorusu sık yöneltiliyor. Genellikle ölüm aylığı alabilmek için belirli bir prim ödeme süresinin gerekip gerekmediği merak ediliyor. Ancak uzmanlara göre, iş kazası sonucunda işçinin vefatı durumunda geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanması için ölen sigortalının belirli bir süre prim ödemesine gerek bulunmuyor.

Yani, iş kazası sonrası yaşamını yitiren bir işçinin yakınlarına aylık bağlanabilmesi için, ölen sigortalının en azından bir gün boyunca dahi sigortalı olması yeterli oluyor. Prim ödeme süresi gibi bir şart aranmıyor.

Ayrıca, iş kazası sonrasında ölen sigortalının işe girişi olmasa bile, yaşanan kaza sonrasında Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişlerinin incelemesi sonucunda sigortalının o işyerinde çalıştığı tespit edilirse, geride kalanlara yine ölüm geliri ve ölüm sigortasından ölüm aylığı bağlanıyor.

Bu açıklamalarla birlikte, iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçilerin ailelerinin maddi destek alabilmesi için prim ödeme süresi gibi bir engelin bulunmadığı anlaşılıyor.

Bakmadan Geçme