En çok aranan ve eleman temininde güçlük çekilen meslekler

'En çok aranan, eleman temininde güçlük çekilen ve istihdam artışı beklenen meslekler' başlıklı yazısıyla Yeni Şafak yazarı Erdal Tanas Karagöl İŞKUR tarafından gerçekleştirilen 2023 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması Raporunu analiz ediyor.

  • 254

Erdal Tanas Karagöl'ün yazısı:

En çok aranan, eleman temininde güçlük çekilen ve istihdam artışı beklenen meslekler

Bir ekonomide işverenlerin çalışanlarda aradığı yeterli mesleki ve teknik bilgi ve iş tecrübesi istidam için önemli niteliklerdir. Bu amaçla İŞKUR tarafından gerçekleştirilen 2023 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması Raporu yayımlandı. Bu araştırmada işyerlerinin yapısal özellikleri, çalışan sayıları, açık işleri, temininde güçlük çektikleri meslekler ve istihdam artışı beklenilen meslekler ile ilgili önemli sonuçlar çıkmaktadır. Peki, Türkiye’de en fazla aranan meslekler, eleman temininde güçlük çekilen meslekler ve istihdam artışı beklenen meslekler neler oldu?

EN FAZLA ARANAN MESLEKLER

İşgücü Piyasası Araştırmasında işverenler tarafından en fazla eleman aranan meslekler makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gaz altı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü ilk 10 sırada yer almaktadır. Bu meslekleri arayan işverenlerin en fazla aradığı nitelik ise, yeterli mesleki ve teknik bilgi ve iş tecrübesi öne çıkan önemli hususlar oldu.

ELEMAN TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLEN MESLEKLER

Bu araştırmada eleman temininde en fazla güçlük çekilen 10 meslek, makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gaz altı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı öne çıkan meslekler oldu.

Bu mesleklerde eleman temininde güçlük çekilmesinin en önemli nedenleri ise, ilgili meslekte yeterli iş başvurusunun yapılmaması, gerekli mesleki beceriye/ niteliğe sahip eleman bulunamaması ve yeterli iş tecrübesine sahip eleman bulunamaması gerçekleştirilen araştırmada yer almıştır.

EN FAZLA İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENEN MESLEKLER

2023 Yılı İşgücü Piyasası Araştırması’nda en fazla istihdam artışı beklenen mesleklere bakıldığında ise garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri öne çıkan meslekler oldu. Bu çalışmada öne çıkan meslekler dünyanın bir çok ülkesinde aranan mesleklerdirBu nedenle, ekonomi için gerekli olan nitelikli işgücünün sağlanması hem istihdam artışını getirecek hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bununla beraber; bu araştırma işgücünün gelecek dönem beklentileri kapsamında yetiştirilebilmesi için yeni strateji ve politikaların belirlenmesinde ve işgücünün ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilmesinde belirleyici olacaktır.

Bakmadan Geçme