YÖK'ten Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a yalanlama

  • 89

YÖK, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın son zamanlarda üniversitelerdeki uluslararası öğrenci sayısındaki artışla ilgili yaptığı iddialara yanıt verdi. Yapılan açıklamada, uluslararası öğrencilerin başvuru ve kayıt işlemlerinin Türk vatandaşı öğrencilerin hak kaybına yol açmadığı vurgulandı. Ayrıca Türkiye'nin eğitim kalitesi, güvenli yaşam ve çok kültürlü yaşam geleneği gibi pek çok olumlu niteliğiyle uluslararası öğrencilerin tercih ettiği önemli bir eğitim merkezi olduğu belirtildi. Bu çerçevede üniversitelerin uluslararasılaşma hedeflerine zarar verebilecek mesnetsiz söylemlerden kaçınılması gerektiği de vurgulandı.

YÖK'ün açıklaması şöyle:

 "Son günlerde Türkiye’deki uluslararası öğrencileri ve yükseköğretim kurumlarını töhmet altında bırakan mesnetsiz bazı ifade ve paylaşımlar dolayısıyla aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duyulmuştur:

Türkiye, eğitim kalitesi, güvenli hayat ve çok kültürlü yaşam geleneği gibi birçok olumlu niteliğiyle uluslararası öğrenciler tarafından dünyada en çok tercih edilen ilk 10 ülke arasına girmiş ve yükseköğretimde küresel bir eğitim merkezi haline gelmiştir. Nitekim dünyanın pek çok ülkesinden gelen uluslararası öğrenci, üniversitelerimizde barış ve huzur içerisinde bilgi, beceri ve yetkinliklerini artırmaktadır.

Bütün dünyada uluslararası öğrenci adayları, başvurdukları ülkelerin kanunlarına göre kayıt ve kabul işlemlerine tabi tutulmaktadır. Türkiye’de de bu öğrenci adayları yükseköğretim kurumlarının tabi olduğu esaslara/mevzuata göre öğrencilik hakkı elde etmektedirler. Bu çerçevede uluslararası öğrencilerin başvuru ve kayıt-kabul işlemleri Türk vatandaşı öğrencilerimiz için herhangi bir hak kaybına neden olmamaktadır.

Yükseköğretimde uluslararasılaşma, Yükseköğretim Kurulunun ve üniversitelerimizin temel stratejik hedeflerinden biridir. Nitekim bu hedef Türkiye Cumhuriyeti’nin Kalkınma Planları içerisinde yer almaktadır. Ülkemizde misafir ettiğimiz uluslararası öğrenciler, sağladıkları ekonomik katkının ötesinde küresel bağlantılar ve uluslararası ilişkiler açısından da önem kazanmaktadır. Türkiye’deki uluslararası öğrencilerin yaklaşık yüzde doksan beşi eğitimlerini kendi imkanlarıyla sürdürmekte ve ülkemizin gönüllü elçileri olarak memleketlerine dönmektedirler.

Unutulmamalıdır ki, üniversitelerimizin uluslararası öğrenci ve bilim insanı hareketliliği için cazibe merkezi haline gelmesini engelleyecek her türlü mesnetsiz söz, fiil ve paylaşımlardan kaçınmak hepimiz için ciddi bir sorumluluktur."

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Tanju Özcan ne demişti?

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 2 gün önce yaptığı açıklamada, son zamanlarda Bolu'ya gelen yabancı öğrencilerin biletlerine astronomik zamlar yapıldığı iddiasında bulundu.

Özcan, özellikle Afrika ülkelerinden gelen yabancı öğrenci sayısındaki artışa dikkat çekerek, bu durumun kentte sosyal ve ekonomik sorunlara yol açtığını belirtti. Üniversiteye kabul edilen yabancı öğrencilerin kayıt işlemlerinde ajanslar aracılığıyla yüksek ücretler talep edildiğini ifade eden Özcan, bu durumun üniversitenin mali yapısını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Ayrıca, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve İbrahim Kürtül'ün bu süreci organize ettiğini iddia ederek, her ikisinin de görevden alınması gerektiğini vurguladı. Özcan, öğrencilere yönelik alınacak ekonomik önlemleri tartıştıklarını belirtirken, öğrencilerin kimlikleri ve suçlara karışıp karışmadıkları konusundaki belirsizliklere dikkat çekti. Özcan'ın daha önce açıkladığı sert ekonomik önlemler ise yargı tarafından iptal edilmişti.

Bakmadan Geçme