'TSK'nın personel sorunlarına derhal çözüm bulunmalı'

CHP Millî Savunma Bakanlığından sorumlu  Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu,  Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) personel sorunlarına dikkat çekt

  • 72

CHP  Millî Savunma Bakanlığından sorumlu  Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu,  Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) personel sorunlarını gündeme taşıdı. Bağcıoğlu, TSK'nın gücünün eğitimli, liyakatli, moral ve motivasyonu yüksek personelinde olduğunu vurguladı.

Bağcıoğlu'nun açıklamalarına göre, TSK'nın etkinliği, sadece gelişmiş silah sistemlerine sahip olmasından değil, aynı zamanda nitelikli ve iyi eğitimli personeline dayanmaktadır. Ancak, TSK'nın personelini istihdam etme ve memnuniyetlerini sağlama konusunda bazı zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Özellikle, TSK'nın personel sorunlarına ilişkin çözümler sunan Bağcıoğlu, lojman ve misafirhane ihtiyaçları, sosyal tesislerin yetersizliği, özlük hakları ve sağlık hususları gibi konuları ele aldı.

Bağcıoğlu'na göre,  TSK personelinin yer değiştirmesi gerektiğinde yaşadığı sorunlar, aileleriyle birlikte sık sık yer değiştirmenin zorluğunu ortaya koyuyor. Bu durum, özellikle lojman ve misafirhane ihtiyacını artırıyor. Bu ihtiyaçları karşılamak için öncelikle acil çözümler bulunması ve kalıcı çözümler için çalışmalar başlatılması gerekiyor.

TSK personelinin sosyal tesislere erişiminde yaşanan sıkıntılar da ele alınması gerektiğini dile getiren Bağcıoğlu, artan personel mevcutları ve birlik hareketlilikleri nedeniyle, mevcut sosyal tesislerin yetersiz kaldığı ve bakım/onarım ihtiyaçlarının karşılanamadığını belirtiyor.

Bağcıoğlu'na göre, TSK personelinin özlük haklarının iyileştirilmesi de önem taşıyor. CHP kurmayı, bazı rütbelerdeki personelin maaşlarında ilave iyileştirmeler yapılması ve emekli maaşlarına yansıyacak şekilde tazminat verilmesi gerekmektiğini de dile getirdi.

Yankı Bağcıoğlu'nun verdiği diğer mesajlar özetle şöyle:

"TSK personelinin sağlık hizmetlerine erişiminde yaşanan sorunlar ele alınmalıdır. Askerî hastanelerin kapatılmasının ardından, personel ile ailelerinin sağlık ihtiyaçlarının yeterince karşılanamadığı bir gerçektir. Bu nedenle, TSK personeli ve ailelerinin sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli düzenlemelerin yapılması önemlidir."

Yankı Bağcıoğlu'nun açıklaması şöyle:

 "TSK'nın Gücünün Kaynağı Personeldir; Personel Sorunlarına Derhal Çözüm Bulunmalı"

"Askerî güç için kullanılan “En etkili silah iyi yetişmiş personeldir.” sözü en bilinen tanımlamalardan birisidir. Gelişmiş silah sistemlerine sahip olmanın ötesinde, muharebenin kazanılmasında esas unsur eldeki silahları ve askerî yetenekleri etkinlikle kullanabilecek, kaliteli ve iyi yetişmiş askerî personelin görevlendirilebilmesidir.

Gelişmiş ülke ordularında, askerlik mesleği için en uygun personelin temini, temin edilen personelin mümkün olan en uzun süre ve verimli bir şekilde istihdamının sağlanması ana hedeftir. Bu hedefi destekleyen yöntemler ise; istihdam edilen asker kişilerin ailesi ve kendi geleceği hakkında endişe yaşamadan, kendisini vazifesine adayarak görevini etkin bir şekilde yerine getirmesini sağlayabilecek mali ve özlük haklarının, icra edilecek görevlerinin zorluğuna uygun şekilde ve hizmette müessiriyet ilkesine göre düzenlenmesidir. Bu tür silahlı kuvvetlerde muvazzaf ve emekli personel arasındaki bağ asla kopartılmamakta, güçlü bir aile yapısı içerisinde karşılıklı kesintisiz destek sağlanmaktadır.

Bu kapsamda ülkemizin bekası, millî menfaatlerimizin korunması için kendisine verilen tüm görevleri zaman ve mekân mefhumu gözetmeksizin, hayatını ortaya koyarak yerine getiren fedakâr TSK personelinin mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınması elbette ki yürütmenin yani hükümetlerin görevidir.

Önümüzdeki dönemde ülkemizin karşı karşıya olduğu tehdit ve risklerin bertaraf edilmesi için TSK’nın vazifesini en iyi şekilde icra etmesinin hayati önemi haiz olduğu gerçeğinden hareketle, TSK personeli için bütüncül bir yaklaşımla detaylı bir iyileştirme çalışmasının kısa sürede yapılması ihtiyacı bulunmaktadır. Öncelikle ve acil olarak hayata geçirilmesi gereken hususlar aşağıda sıralanmıştır.

Lojman ve Misafirhane İhtiyaçları: Askerî personel görev yapısı ve tabi olduğu mevzuat gereğince ortalama 2-3 yılda bir atama görmekte, ailesi ile birlikte çok sık yer değiştirmektedir. Bu durum askerî personelin ve ailelerinin yerleşik bir hayat kurmasını zorlaştırmakta, memleketlerinden uzakta görev yapan personel ve aileleri için lojman/misafirhane ve orduevi gibi imkânlara ihtiyaç duyulmaktadır.

Son yıllarda TSK tarafından icra edilen harekât görevlerinin gereği olarak birçok birlik ve komutanlığın garnizon değişikliği yapmış olmaları da mevcut lojman/misafirhane imkânlarının yetersiz kalmasına sebebiyet vermiştir. Askerî personelin lojman/misafirhane sorunu giderilecek şekilde ve sadece doğu görevlerinde değil özellikle üç büyük ilin içerisinde olduğu batı garnizonlarında da barınma sorununu ortadan kaldıracak şekilde öncelikle bina kiralanması yoluyla acil ihtiyaç giderilmeli, müteakiben yeteri kadar lojman/misafirhane inşa edilerek barınma sorunu kalıcı olarak çözülmelidir.

Ancak kısa vadede bunun mümkün olmaması durumunda yapılacak özel bir düzenleme ile personele, görev yapılan şehrin özellikleri gözetilerek uygun miktarda nakit kira yardımı yapılmalıdır.

Sosyal Tesisler: Hâlihazırda kullanılmakta olan sosyal tesisler, artan personel mevcutları ve birlik hareketlilikleri nedeniyle yetersiz kalmaktadır. Ayrıca uzun yıllardır askerî sosyal tesislerin bakım ve onarımları için yeterli ödenek tahsis edilmediği, askerî sosyal tesislerin sınırlı kâr oranlarıyla elde ettikleri gelirlerin bu ihtiyacın karşılanmasına yeterli gelmediği bilinmektedir.

Bu kapsamda öncelikle mevcut askerî sosyal tesislerin bakım ve onarımları için yeterli ödenek tahsis edilmeli, müteakiben eksik kalan ihtiyacın karşılanması için yeni sosyal tesisler yapılması için gerekli tedbirler alınmalıdır.

Ayrıca mevcut tesislerin kullanım haklarının askerî personel mevcutları ve sorumluluk/müessiriyet prensiplerine göre yeniden düzenlenmeli, artık TSK’da mevcudiyetleri yadsınamaz bir gerçek olan uzman erbaşlar ile sözleşmeli erbaş/erler ve aileleri için daha fazla sosyal imkân sağlayacak şekilde gazino ve misafirhaneler açılmalı/mevcut sayılar artırılmalıdır.

Özlük Hakları: Mevcut durumda; makam ve görev tazminatından faydalanamayan kıdemli binbaşılar ile astsubay başçavuş ve kıdemli başçavuşlara emekli maaşlarına da yansıyacak şekilde tazminat verilmesine yönelik düzenleme yapılmalıdır. Bu düzenleme ile bahse konu statü ve rütbelerdeki personelin emeklilerine de geçmiş yıllarda verilmiş ve yerine getirilmemiş taahhütlerin gereğinin yapılması zorunludur.

TSK personeline 926 sayılı TSK Personel Kanunu’nun EK-17’nci maddesine göre ödenmekte olan TSK tazminat oranlarında düzenleme yapılarak maaşlarda ilave iyileştirmeler yapılmalıdır.

Erken ve resen emeklilik işlemleri: Son dönemde, siyasi yaklaşımın da etkileriyle, henüz emeklilik hakkını kazanmamış albayların Yüksek Askerî Şûra kararları ile resen emekli edilmeleri personelde kaygı, umutsuzluk ve geleceğe yönelik bir belirsizliğe yol açmaktadır.

Yargı denetimine kapalı bir işlem olan YAŞ kararlarıyla üst düzey subayların emekliğe sevk edilmesi yerine hakkında herhangi bir iddia olan personelin yargı yolu açık idari işlemlerle (Yüksek Disiplin Kurulu, Mahkeme kararı vb) görevden ayrılması ve böylece personel arasında güvensiz ortamın oluşmasının önüne geçilmesi gereklidir.

Sağlık Hususları: Askerî hastanelerin kapatılması sonrasında TSK personeli ile ailelerinin sağlık ihtiyaçlarının yeterince ve zamanında karşılanamadığı aşikârdır. Günümüzde orta ölçekli KOBİ’ler bile istihdamı ve tercih edilebilirliği artırmak için çalışanlarına özel sağlık sigortası veya tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmaktadır. Ailesinden ayrılarak göreve giden TSK personelinin gözünün arkada kalmayarak görevine odaklanmasını temin etmek için, en azından Askeri Sağlık Sistemi yeniden tesis edilinceye kadar, devlet tarafından TSK personeli ile eş ve çocukları için Tamamlayıcı Sağlık Sigortası yaptırılması sağlanmalıdır.

TSK personelinin her türlü siyasi, ideolojik, tarikat-cemaat vb. yapının etkisinden uzak olarak tamamen devlete, Atatürk ilkelerine ve Anayasal değerlere sadakatle ve askerlik yeminine uygun görev yapmasına olanak sağlayacak bir ortam oluşturulmalıdır.

Ülkemizin gözbebeği ve her türlü siyasi mülahazaların dışında olması gereken TSK’nın gelişimi ve güçlenmesi için, başta yukarıda sıralanan konular olmak üzere her türlü hususta üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğimizi tüm kamuoyunun takdirine ve dikkatine sunuyoruz."

 

Bakmadan Geçme