Memur alımında bilgisayar işletmeni şartı getirilmesine Bakanlık niye yanlış dedi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, mahalli idarelere memur alımlarında bilgisayar işletmeni sertifikasının şart olup olmayacağı konusuna açıklık getirdi.

  • 94

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü, mahalli idarelere memur alımlarında Bilgisayar İşletmeni sertifikasının şart olup olmayacağı sorusuna açıklık getirdi.

Genel Müdürlüğün görüş yazısında, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak istihdam edilmek üzere Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav ve Atama Yönetmeliği hükümleri kapsamında memur unvanlı personel alımlarında başvuru yapacak adaylardan istenilecek belgeler arasında Bilgisayar İşletmeni (Operatörlüğü) Sertifikası talebi hakkında bir görüş istendiği hatırlatıldı. Yazıda, bu talebe ilişkin olarak yaptığı inceleme sonucunda, söz konusu şartın adayların başvurularını kısıtlayacak veya belirli bir kişiyi tarif eder nitelikte olmaması gerektiğini vurgulandı.

Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav ve Atama Yönetmeliği'nin ilgili maddelerine atıfta bulunulan görüş yazısında, sınav ilanının duyurusunun, başvuru yapacak adayların başvurularını kısıtlayacak veya belirli bir kişiyi tarif eder nitelikte özel şartlar belirleyemeyeceğini açıklandı. Bu çerçevede, görüş yazısında, Bilgisayar İşletmeni sertifikasının, adayların başvurularını sınırlayacak bir nitelik oluşturamayacağı bildirildi.

Ayrıca Bakanlığın daha önce yayınladığı bir genelgeye atıfta bulunularak, atama yapılacak kadrolarda aranılacak niteliklerin ve istenilen belgelerin değiştirilmemesi gerektiği vurgulandı. Bu doğrultuda, sınav ilan duyularının Bakanlık tarafından kontrol edildikten sonra yayımlanacağı belirtildi.

Söz konusu görüş yazısı:

T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-6701126 19/06/2023

Konu: Bilgisayar İşletmeni Sertifikasını Haiz Personel İstihdamı

……………. BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: 27.03.2023 tarihli ve 24791833-902.01-4690 sayılı yazınız.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak istihdam edilmek üzere Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav ve Atama Yönetmeliği hükümleri kapsamında memur unvanlı personel alımı için yapılacak başvurularda adaylardan istenilecek belgeler arasında, Bilgisayar İşletmeni (Operatörlüğü) Sertifikası talep edilmesine ilişkin görüşümüzü talep eden ilgi yazınız
incelenmiştir.

Bilindiği üzere, Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav ve Atama Yönetmeliğinin “Sınav duyurusu” başlıklı 9 uncu maddesi, "(1) İdare, atama yapılacak kadro sayıları ile bu kadroların sınıf, unvan ve derecelerini; sıralamaya esas olacak KPSS puan türü ile asgari puanı; başvuru tarihleri ile başvuru yöntemini; başvuru yapacak adayda aranılacak nitelikler ile istenilen belgeleri; yapılacak sınavın yeri, zamanı, türü, sınav konuları ve değerlendirme yöntemi ile gerekli görülen diğer hususları son başvuru tarihinden en az 30 gün önce Resmî Gazete ile idarenin ve Cumhurbaşkanınca belirlenen kurumun internet sitesinde duyurur.
(2) Ayrıca, ilgisine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü veya İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü kurumsal internet sitelerinde de son başvuru
tarihinden en az 30 gün önce duyuru yapılır. 
(3) Sınav ilan duyuruları, ikinci fıkrada belirtilen kurumlarca kontrol işlemi yapıldıktan sonra yayımlanır.” hükmünde olup aynı Yönetmeliğin “Başvuru” başlıklı 11 inci maddesi, “(1) Başvurular,
şahsen veya iadeli taahhütlü posta yoluyla veya elektronik ortamda yapılır.
(2) Başvuru sırasında; adaylardan bu Yönetmeliğin Ek-1’indeki başvuru formunun yanı sıra  nüfus cüzdanı veya kimlik kartı, mezuniyet belgesi, KPSS sonuç belgesi, sürücü belgesi ve benzeri
belgelerin aslı veya sureti istenir. Elektronik ortamda yapılan başvurularda yukarıdaki belgeler duyuruda belirtilen tarihe kadar ibraz edilir.
(3) Postadaki gecikmeler ve duyuruda belirtilen süre içerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.
(4) Giriş sınavına katılmak isteyenlerden istenilen belgelerin aslı ibraz edilmek kaydıyla suretleri kurumca tasdik edilir.
(5) Atama yapılacak kadrolar için adayların başvurularını kısıtlayacak veya belirli bir kişiyi tarif eder nitelikte özel şart belirlenemez.” hükmündedir.

Diğer taraftan, Bakanlığımızın 2/1/2020 tarihli ve 2020/1 sayılı "Mahalli İdareler İlk Defa Memur Alımı" konulu Genelgesinde, "...Adayların herhangi bir mağduriyet yaşamaması amacıyla yayımlanmış duyurularda idare tarafından değişiklik yapılmaması esastır. Atama yapılacak kadrolarda aranılacak nitelikler ve istenilen belgeler, adayların başvurularını kısıtlayacak ve belirli
bir kişiyi tarif eder nitelikte belirlenmeyecektir. Duyurular, Bakanlığımız tarafından gerekli kontrol işlemi yapıldıktan sonra yayımlanacaktır. Sınav ilan duyurularının Resmi Gazete'de yayımlanması
Bakanlığımız aracılığıyla sağlanacaktır.” hükmü uyarınca ilk defa memur alımına ait istenen belgelerde aranılacak kriterler düzenlenmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde; 657 sayılı Kanuna tabi "memur" unvanlı kadroda personel istihdamı kapsamında yapılacak alım ilanına başvuru yapacak adaylarda
aranılacak nitelikler ile istenilen belgeler arasında adayların başvurularını kısıtlayacak ve belirli bir kişiyi tarif eder nitelikte şartlar belirlenmesi mümkün bulunmadığından, Belediyenizde bilgisayar işletmeni sertifikasını haiz personelin ancak "bilgisayar işletmeni" veya "veri hazırlama ve kontrol işletmeni" unvanlarında çalıştırılmak üzere istihdam edilmesi gerektiği  eğerlendirilmektedir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
…………..

Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü

Bakmadan Geçme