• Haberler
  • Aktüel
  • CHP, Alman Cumhurbaşkanı'ndan Türk vatandaşlarının vize mağduriyetinin giderilmesini istedi

CHP, Alman Cumhurbaşkanı'ndan Türk vatandaşlarının vize mağduriyetinin giderilmesini istedi

  • 82

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in görüşmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Vize konusundaki mağduriyeti dile getiren Uzgel, Alman Cumhurbaşkanı'ndan bu konuda inisiyatif almasını talep ettiklerini belirtti.

Uzgel, "Vize konusu çok önemliydi. Uzun süredir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa Birliği ülkesi zorluk çıkartıyor. Vatandaşlarımız çok mağdur bu konuda. İş insanları, sanatçılar, bilim insanları, kongreye gidecek olan, defalarca Almanya'ya gidip gelmiş insanlar, gençler, bazı öğrenciler var. Bunlar potansiyel irtica başvurusunda bulunacak insanlar değil. Bunlara da retler geliyor. Genel Başkanımız bunları tek tek sıraladı ve Alman Cumhurbaşkanı'ndan bu konuda inisiyatif almasını istedi" açıklamasında bulundu.

Almanya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 100'üncü yıl dönümü dolayısıyla Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'ye resmi ziyarette bulundu. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel konular da ele alındı.

Uzgel, "Alman Cumhurbaşkanı'nın daveti üzerine bir heyet olarak Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier ile görüştük. Kendisi eski İçişleri Bakanı'dır. Genel olarak söylemek gerekirse son derece verimli, samimi, dostane bir görüşme oldu. Türkiye'yle Almanya arasındaki birçok konu, bölgemizle ilgili birçok konu gündeme geldi. Genel hatlarıyla çok verimli bir görüşme olduğunu söyleyebilirim" şeklinde konuştu.

Vize konusundaki sıkıntıları da gündeme getiren Uzgel, Almanya'nın Türk vatandaşlarına yönelik uygulamalarının mağduriyetlere yol açtığını belirtti. Uzgel, "Elimizden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu zaten kamuoyuyla paylaşıyoruz. Alman Cumhurbaşkanı'na da Genel Başkanımız buradaki sıkıntıyı net olarak anlattı. 'Bekleme süreleri çok uzun, ret oranları çok yüksek.' Bu doğru değil. Çok sayıda vatandaşımız, bazıları Almanların şikayet edebileceği kategoride de değil yani. İş insanları, sanatçılar, bilim insanları, kongreye gidecek olan, defalarca Almanya'ya gidip gelmiş insanlar, gençler, bazı öğrenciler de var. Bunlar potansiyel irtica başvurusunda bulunacak insanlar değil. Bunlara da retler geliyor" dedi.

Almanya'nın yaklaşımı

Steinmeier'in görüşmedeki yaklaşımını ve cevaplarına ilişkin de bilgi veren Uzgel, Alman Cumhurbaşkanı'nın yaklaşımının pozitif olduğunu belirtti. Uzgel, "Vize konusuna gelince, tabii bunun farkındalar. Aslında onlar da biliyorlar ne yaptıklarını. Bu konuda çok açık teminatlarda bulunmamakla birlikte ellerinden geldiğince destek olacaklarını bize söylediler" ifadelerini kullandı.

Son olarak Uzgel, "Haziran ayında Almanya'da Avrupa Futbol Şampiyonası var. Türk milli takımı katılacak şampiyonaya ve şimdiden bu konudaki başvurulara bile retler geldi. Genel Başkan bu konuda da şimdiden ön alıcı bir şekilde Alman Cumhurbaşkanı'yla bu futbol maçına gidecek olanlar için bile sorun çıkarılmaması konusunda inisiyatif alması çağrısında bulundu" dedi.

Bakmadan Geçme