• Haberler
  • Memur
  • Belediyenin yaptığı uyanıklık Bakanlığa takıldı

Belediyenin yaptığı uyanıklık Bakanlığa takıldı

Belediyeler garip uygulamaların yapıldığı kurumlardır. Bu da olmaz denilen bir çok uygulamaya belediyelerde rastlanılmaktadır. Bir belediyede bir yıl hizmeti dolmadan asalet tasdiki yapılan personel olduğu Bakanlığa sorulan görüş yazısında ortaya çıktı.

  • 287

Bir yıl dolmadan asalet tasdiki yapılan memurların başka kurumlara naklen ataması yapılabilir mi?

15/8/2022 tarihinde aday zabıta memuru olarak göreve başlayan ve 17/2/2023 tarihinde asaleti tasdik edildiği belirtilen personel naklen başka bir belediyeye naklen atanabilir mi?

Hizmet süresi yaklaşık olarak 6 ayken asalet tasdiki yapılan personelin naklen başka kurumlara atanı atanmayacağının sorulması belediyelerde yaşanan hukuksuzlukları gözler önüne sermektedir. Nasıl olur da bir yıl hizmeti olmayan bir personelin asaleti kaldırılabilir? Ama uygulamada buna benzer birçok hukuksuzluğa rastanılmaktadır.

Kanuna aykırı olarak asaleti tasdiki yapılsa da naklen atama yapıalbilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun; 54'üncü maddesinde, “Sınavlarda başarılı olanlardan Devlet memurluğuna girmek isteyenler başarı listesindeki sıraya ve 47'nci maddeye göre ilan edilen kadro sayısı kadar, kurumlarınca memur adayı olarak atanırlar. Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.” hükmü, 55'inci maddesinde, “Aday olarak atanan memurların önce bütün memurların ortak vasıfları ile ilgili temel eğitime, bilahara sınıfları ile ilgili hazırlayıcı eğitime ve staja tabi tutulmaları ve devlet memuru olarak atanabilmeleri için başarılı olmaları şarttır. ...” hükmü, 74'üncü maddesinde, “Memurların bu kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68'inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır. Aşağı dereceye atananların 68'inci maddede yazılı süre kaydı aranmaksızın eski derecelerine tekrar atanmaları caizdir. ...” hükmü yer almaktadır.

15/8/2022 tarihinde aday zabıta memuru olarak göreve başlayan ilgilinin en az 1 yıl görev yapmadan ve adaylık eğitimine tabi tutulup başarılı olmadan asli devlet memurluğuna atanamayacağından ilgili personelin naklen atanması mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.

Bu soruda dikkat çeken husus ise daha bir yılı dahi dolmayan bir memurun asaletinin tasdik edilmesidir. Yapılan işlemin yanlış olduğu ise Bakanlığa sorulan görüşte ortaya çıkmıştır. Asalet tasdiki yapılan zabıta memurunun eğitim ve sınavlara da tabi tutulmadığı da anlaşılmaktadır. Bu kadar basit bir konudan dahi haberi olmayan personel biriminin başka ne tür sıkıntılı işler yaptığını tahmin dahi etmek mümkün değildir. 

Bakmadan Geçme