Babasıyla aynı adı taşıdığı için muhtarlığı düşürüldü

Kocaeli'nde yapılan seçimlerde Hasan Erdöl, Arpalık İhsaniye Mahallesi muhtarlığı için rakipleriyle yarışarak ipi göğüsledi. Ama sevinci yarıda kaldı.

  • 75

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 249 seçmene sahip Kocaeli'nin Arpalık İhsaniye Mahallesi'nde 3 aday arasında oyların 113'ünü alan Hasan Erdöl muhtar seçildi.

Mahalle sakinlerinden O.K. ise aday 50 yaşındaki Erdöl ile 75 yaşındaki babasının aynı ismi taşıdığını, hangisinin aday olduğunun seçmenlere açıklanmadığını, ikisinin de adaymış gibi gösterilip seçmenin aldatıldığını, ayrıca Erdöl’ün dışarıdan seçmen getirdiğini öne sürerek İlçe Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi verdi.

İlçe Seçim Kurulu önceki itirazı reddederken, bu karara itiraz eden seçmen, aynı gerekçelerle İl Seçim Kurulu'na başvurdu. İl Seçim Kurulu, dışarıdan seçmen getirildiği iddiasını reddetse de, mahallede aynı ismi taşıyan iki Hasan Erdöl olduğunu ve aday pusulasında belirtilmediğini tespit etti. Bu nedenle, seçimin iptaline ve 2 Haziran'da yeniden yapılmasına karar verildi.

    75 yaşındaki baba Hasan Erdöl şunları söyledi:

 "Benimle aynı ismi taşıyan oğlum Hasan muhtar adayı oldu. Hatta gazetelerde beyanat verdi. Tüm köy halkı oğlumun muhtar adayı olduğunu biliyordu. Oğlum muhtarlığı kazandı ama köyde bizi çekemeyen biri seçim kuruluna itiraz dilekçesi verip, ‘Ben babasına mı, çocuğuna mı muhtarım diyeceğim?’ demiş. Ben ne seçim kağıdını dağıttım ne de oğluma oy istedim. Muhtar adaylığımı koyduğumu da söylemedim. Yaşananlardan dolayı şok içindeyim. Oğlumun adı Hasan diye ben mi oğlum mu suçlu? İl Seçim Kurulu sonucu iptal etmiş. Oğlum Yüksek Seçi Kurulu'na itiraz yazılarını verdi. 75 yaşına geldim, daha böyle bir şey duymadım. Demek ki dilekçeyi veren kişi beni çekemiyordu."

Muhtarlık sevinci yarım kalan oğul Hasan Erdöl ise şöyle konuştu: 

 "113 oyla muhtar seçildim. Türkiye'de bir ilk yaşanıyor. Benim muhtarlığımı iptal ettiler. İl Seçim Kurulu 2 Haziran'da seçimi tekrarlama kararı aldı. Bunun gerekçesi ise babamla aynı ismi taşıyor olmam. Yüksek Seçim Kurulu'na gerekli itiraz dilekçelerini verdik. Oradan gelecek iyi bir haberi bekliyoruz. Babam kesinlikle komşusuna gidip de ‘Ben muhtar adayıyım’ demedi. Oğlu olduğum halde benim için hiçbir komşudan oy istemedi. Rakip muhtar adayları sonuçla ilgili itirazı yok ama köyümüzden bir kişinin dilekçe vermesi seçimi iptal ettirdi. Şahıs dilekçesinde babamı düşünerek oy verdiğini ancak benim muhtar olduğumu söylemiş. Kimse çocuğuna adını vermesin, yarın öbür gün o da muhtar olamaz." 

Bakmadan Geçme