• Haberler
  • Aktüel
  • Yargıtay Başkanlık yarışında beklenen aday seçilemedi

Yargıtay Başkanlık yarışında beklenen aday seçilemedi

Yargıtay Birinci Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin 24 Mart'ta sona ermesi nedeniyle Yargıtay Birinci Başkanının belirlenmesi için 25 Mart'ta başlayan seçimlerin 36'ncı tur oylaması sona erdi. Adayların üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayamaması nedeniyle seçimler 37'nci tur oylamayla yarın devam edecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "Herkes yargıya yardımcı olmalı" olmalı sözlerinin ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk, yarıştan çekilmişti. Şentürk'ün çekilmesi de düğümü çözemedi.

Yargıtay başkanı seçilebilmek için 175 oy alınması gerekirken mevcut başkan Mehmet Akarca 111 oy, Ömer Kerkez ise 169 oy aldı. Seçimlerde 11 üye boş oy kullandı. 36 üyenin oyu da geçersiz sayıldı. Ömer Kerkez, 33. turda 119 üyenin oyunu almıştı. Seçimlere yarın 37. turla devam edilecek.

Son yapılan seçimde; geçersiz ve boş oy kullanan üyeler ile seçimde oy kullanmayan üyelerin başkanlık seçimini belirleyeceği tahmin ediliyor.

 

Ömer Kerkez Kimdir?

1966 tarihinde Antakya’da dünyaya gelen Ömer Kerkez ilk, orta ve lise eğitiminin Antakya'da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı ve bu bölümden 1988 yılında mezun oldu.

Mezuniyetin ardından vatani görevini Trabzon'ta tamamladı.

Hatay hakim/savcı adayı olarak mesleğe başlayan Ömer Kerkez pek çok il ve ilçede önemli görevlerde bulunmuştur.

Elbistan, Kozluk, Erzin Cumhuriyet savcılığı görevlerini yerine getirdi.

2017'de Yargıtay üyeliğine seçildi.

Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesi Başkanlığı görevini yerine getiriyor.

Ömer Kerkez evli ve 3 çocuk babasıdır.

Mehmet Akarca Kimdir?

21.01.1963 tarihinde Şirvan'da doğdu. Karşıyaka Havva Özişbakan Lisesini bitirmiş, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Kütahya'da kısa dönem olarak yaptı.

İzmir hakim adayı olarak mesleğe başlayan Akarca; sırasıyla Uşak/Ulubey, Van/Gevaş, Aydın/Sultanhisar Hakimliği, Sivas Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı ile Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı görevlerinde bulundu.

18.01.2010 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Mehmet Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 21.10.2013 tarihinde Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasında Cumhurbaşkanınca 18.05.2015 tarihinde birinci kez, 21.05.2019 tarihinde ikinci kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 24.03.2020 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçilmiş olup halen bu görevi sürdürmekte. Evli ve iki çocuk babası.

Bakmadan Geçme