• Haberler
  • Sınav
  • TYT soruları çalındı mı iddiası yanıt beklerken YKS'de 2. oturum gerçekleştiriliyor... ÖSYM'den yalanlama geldi

TYT soruları çalındı mı iddiası yanıt beklerken YKS'de 2. oturum gerçekleştiriliyor... ÖSYM'den yalanlama geldi

YKS'nin ilk oturumu dün tamamlanırken, adaylar bugün AYT ve YDT oturumlarına giriyor. AYT saat 10.15'te başlarken, YDT ise saat 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek.

Bu yıl 3 milyondan fazla adayın katılacağı 2024-YKS, Türkiye genelinde ve yurt dışındaki 25 merkezde 1 milyonu aşkın görevlinin koordinesinde gerçekleştiriliyor.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumu bugün saat 10.15’te başladı. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 19 bin 709 aday katılacak. Bugün ayrıca saat 15.45'te ise Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak.

Dünkü TYT sınav soruları çalındı mı?

YKS’nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün gerçekleştirilmişti. YKS'nin birinci oturumu olan TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday katılmıştı. Sınav, 9 bin 855 binada ve 176 bin 851 salonda adaylar ter dökmüştü. TYT oturumunda 438 bin 684 kişi görev aldı. Adaylara toplam 120 soru soruldu ve 165 dakika süre verilmişti. TYT oturumunda adaylara 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri sorusu olmak üzere toplam 120 soru yöneltilmişti.

TYT sınavının skandal bir şekilde çalındığına dair iddialar gündeme bomba gibi düşmüştü. Bir WhatsApp grubunda sınav esnasında olduğu iddia edilen ve telefonla çekilen soruların paylaşılması gündeme oturmuştu.

YKS'nin ilk turu olan TYT sınavı, milyonlarca öğrencinin katılımıyla gerçekleşmişti. Ancak sınavdan çıkan skandal görüntüler, sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştı. Sınav esnasında çekilen ve WhatsApp grubunda paylaşılan Coğrafya sorularının görüntüleri, öğrenciler arasında büyük şaşkınlık ve tepkiye yol açmıştı.

Henüz soruların nasıl görüntüye alındığı konusunda net bilgilere ulaşılamamış olsa da, öğrenciler arasında "Sınava telefonla mı girildi?" gibi soruların gündeme gelmesi olayın ciddiyetini ortaya koymuştu.

Ayrıca bazı X kullanıcıları, paylaştıkları görseller ile bugün yapılan YKS'nin ilk oturumu TYT sınavına bazı öğrencilerin telefonla girdiğini ve soruları fotoğrafladığını öne sürmüşlerdi. Sosyal medya platformu X, paylaşılan görselleri kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırmıştı.

İlerleyen saatlerde, WhatsApp odaklı iddiaların ardından diğer sosyal medya platformlarının da adının geçtiği iddialar internet mecralarında dolaşıma girmişti. Sosyal medyada, YKS’nin TYT sınavına ait olduğu iddia edilen soruların paylaşılması büyük tartışmalara neden olmuştu. X, Facebook ve Telegram kanallarında paylaşılan sorular sonrasında kullanıcılar, “Cep telefonu ile sınava nasıl girdiler?” sorusunu gündeme getirmişti.

Bu iddialar, sınav güvenliği ve denetim süreçlerinin gözden geçirilmesi gerekliliğini bir kez daha gündeme getirmişti.

Bugünkü sınavların ayrıntıları

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu dün tamamlandı ve bugün ikinci ve üçüncü oturumlarla devam ediyor. İlk gün Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) milyonlarca aday ter dökerken, bugün Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak. 

YKS'nin ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün yapıldı. Bu yıl TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Adaylara, 120 soruyu yanıtlamaları için 165 dakika süre tanındı. Sınav, Türkiye genelinde 245 merkezde, ayrıca KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de uygulandı. TYT'de adaylar, Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarındaki soruları yanıtladılar.

YKS maratonunda ikinci ve üçüncü oturumlar bugün gerçekleştiriliyor. İkinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT), saat 10.15'te başladı. AYT'de adaylara dört test uygulanacak: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri. Her testte 40 soru yer alacak ve adaylara toplam 180 dakika süre verilecek. Bu yıl AYT'ye 2 milyon 19 bin 709 aday katılıyor. Sınav, 6 bin 231 binada ve 112 bin 695 salonda düzenleniyor.

Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise saat 15.45'te başlayacak ve adaylara 120 dakika süre verilecek. YDT, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere beş dilde yapılacak ve 80 soru içeriyor. Bu yıl YDT'ye İngilizceden 222 bin 473, Arapçadan 5 bin 913, Almancadan 3 bin, Fransızcadan 1206 ve Rusçadan 797 kişi katılacak.

Bu yıl YKS'de engelli adaylar için özel düzenlemeler yapıldı. Engelli adaylara üç oturumda toplam 3 bin 127 okuyucu ve işaretleyici yardım edecek. Ayrıca, ek süreden faydalanma hakkı olan engelli adaylar için sınav süresi 30 dakika uzatıldı. ÖSYM, okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara da 30 dakika ek süre verilmesini kararlaştırdı.

Adayların sınav saatinden en az bir saat 15 dakika önce sınav binalarında hazır olmaları gerekiyor. AYT'de saat 10.00'dan, YDT'de ise saat 15.30'dan sonra sınav binalarına giriş yapılamayacak. T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında kimlik numarası, fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık olacak.

YKS sonuçları ne zaman açıklanacak?

YKS sonuçları, 17 Temmuz'da açıklanacak. Adaylar, sınav sonuçlarına ÖSYM’nin resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilecekler.

YKS maratonu, üniversite adaylarının geleceklerini şekillendirecek bu önemli sınavla devam ediyor. Adaylara başarılar dileriz.

’40 gündür dünyadan izole’ durumdalar

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, sınav sürecinin güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan özel sistemler hakkında bilgi vermişti. Kapalı matbaa döneminde görev yapan personelin yaklaşık 40 gündür dünyadan izole olarak çalıştığını belirten Ersoy, sınav güvenliğinin Faraday kafesi ve sinyal karıştırıcı jammer gibi sistemlerle sağlandığını ve 7 gün 24 saat emniyet güçlerinin nöbet tuttuğunu söylemişti. Bu yıl YKS oturumları için yaklaşık 5,5 milyon soru kitapçığı basıldığını ve 1500 ton kağıt kullanıldığını da eklemişti. Kapalı matbaa döneminde görev yapan personelin, YKS'nin son oturumu olan YDT'nin tamamlanmasıyla merkezden ayrılarak aileleriyle buluşacaklarını belirtmişti.

Yaklaşık 1 milyon görevli iş mesai yapıyor

YKS'nin tüm aşamalarında diğer devlet kurumlarıyla iş birliği içerisinde olduklarını ifade eden Ersoy, üç oturumda yaklaşık 1 milyon kişinin görev alacağını ve Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversite rektörlükleriyle koordineli bir çalışma yürüttüklerini vurgulamıştı. Ersoy, katkılarından dolayı ilgili tüm kurumlara ve sınav görevlilerine teşekkür ederek, adaylara yönelik şu mesajı iletmişti: "Uzun ve zorlu bir hazırlık süreci geçirdiniz. Sizler ülkemiz için çok değerlisiniz. Emeğinizin karşılığını almanız için çalışmalarımızı titizlikle tamamladık."

Ersoy, sınav uygulanacak okulların çevresinde gürültü yapılmaması gerektiğini belirterek, "Uygulama yapılacak okulların çevresinde adayları olumsuz etkileyecek durumlardan kaçınalım, özellikle gürültü çıkaracak çalışmalardan uzak duralım. İlgili kurumlarımıza bilgilendirme yapıldı ve süreci titizlikle takip etmeleri rica edildi. Toplumsal duyarlılık çok önemli. Adaylarımızın sınav gününden önce sınava girecekleri binaları görmelerini ve sınavdan bir saat önce sınav yerlerinde hazır bulunmalarını bekliyoruz. Sınav giriş belgelerinizi ve geçerli kimlik belgenizi yanınıza almayı unutmayın. Hepinize başarılar dilerim" demişti.

9 Haziran tarihli son dakika gelişmesi: ÖSYM'den yalanlama

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, YKS'nin ardından yaptığı açıklamada, bazı soruların sızdırıldığına dair iddiaları yalanlayarak 'Sınav sürecinde yapılan dezenformasyon amaçlı sosyal medya paylaşımları ve bazı basın yayın organlarında çıkan haberlerle ilgili hukuki süreç başlatılmıştır.' ifadelerini kullandı.

Bakmadan Geçme