Sayıştay: BUGSAŞ ihalelerinde çok sayıda usulsüzlük tespit etti

Sayıştay Başkanlığı, Başkent Ulaşım ve Doğalgaz Hiz. Proj.Taah. Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin 2022 yılı denetim raporunda birçok hukuksuzluk tespit etmiştir. Bunlardan birisi de Doğrudan Temin Yöntemiyle yapılan bazı alımlarda alınan hizmet ile imzalanan sözleşmelerin uyumsuz olmasıdır.

  • 207

Raporda konuyla ilgili şu hususlara yer verilmiştir:

"Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan Bazı Alımlarda Alınan Hizmet ile İmzalanan Sözleşmelerin Uyumsuz Olması

Doğrudan temin kapsamında ve sözleşme yapılarak temin edilen ihtiyaçlara ilişkin işlem dosyaları incelendiğinde; yapılan sözleşmelerin konusu ve içeriğinin fiilen alınan hizmetle uyuşmadığı görülmektedir. Örneğin; 29.03.2022 tarihinde sözleşme imzalanan “Yazıcı Kiralama Temin İşi Hizmet Alımı” işinde fiilen alınan hizmet yazıcı kiralanmasıdır. Fakat söz konusu işe ilişkin sözleşmenin 5’inci maddesinde işin tanımı; “AŞTİ’de kurulu bulunan Otobüs Hareket Planlama, Kayıt ve Otomasyon Sistemleri ile Bunlara Bağlı Donanımların Periyodik Bakım ve Kontrolleri Hizmet Alımı” olarak belirtilmiştir.

Söz konusu hizmet alımına ilişkin sözleşme kapsamında fiilen alınan hizmet ile sözleşmede belirtilen işin tanımının farklı olduğu anlaşılmıştır. Bu farklılık diğer bazı hizmet alımlarında da görülmektedir. Bu durum 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesinde belirtilen saydamlık, güvenirlik gibi ilkelere aykırı olacağı gibi hizmet sunucusu ile yaşanması muhtemel bir ihtilaf durumunda Şirketin hukuki olarak ispat yükünü zorlaştıracaktır.

Hizmetin aksamasına veya mahkeme, icra gibi ek mali külfetlere katlanılması riskine yol açabileceği hususları göz önüne alınarak sözleşme içerikleri ile fiilen alınacak hizmetin uyumlu olmasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerekmektedir.

Kamu idaresi cevabında, bulguda belirtilen hususun sehven yaşandığı, konu ile ilgili olarak, sözleşme imzalanması aşamasında kontrol ve denetim mekanizmalarının tekrar ele alındığı, sözleşmelerde bu ve benzer farklılık ve aksaklıkların tekrar yaşanmaması için ilgili kanun ve mevzuatlara uygun olarak matbu sözleşme tasarılarının, her alım için yeniden düzenlenmesi ve ayrı olarak kontrol mekanizmalarının arttırılması yönünde gerekli tedbirlerin alındığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak, alınan hizmetlere ait sözleşmelerin imzalanmasında gerekli kontrol ve denetimlerin yapılması önem arz etmektedir."

Tespit edilen diğer usulsüzlükler:

1. Şirket Sermayesinin Tamamının Karşılıksız Kalması

2. Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan Bazı Alımlarda Alınan Hizmet ile İmzalanan Sözleşmelerin Uyumsuz Olması

3. Avukatlık ve Mali Müşavirlik Hizmet Alımlarının Kamu İhale Kanunu Kapsamı Dışında Yapılması

4. SGK Prim Borçlarının Faiz Tahakkuk Kayıtlarının Yapılmaması

5. Kredi Kartıyla Yapılan Tahsilatların Kamu Haznedarlığı Yönetmelik'ine Aykırı Olarak Geç Aktarılması

6. Alınan Diğer Avanslar Hesabının Kullanılması

Belediye Başkanı yatıp kalkıp dua etsin ki henüz 2023 yılı Sayıştay Denetim raporu açıklanmamıştır.

Bakmadan Geçme