Dolarda 5 kuruşluk kuru gürültü

18 Nisan 2024 tarihinde Türkiye'de dolar 32,48 TL seviyesinden güne başladı. Son üç hafta içinde, yerel seçimlerin ardından doların sadece 5 kuruşluk bir artış gösterdiği görüldü.

  • 78

18 Nisan 2024 tarihinde Türkiye'de dolar 32,48 TL seviyesinden güne başladı. Son üç hafta içinde, yerel seçimlerin ardından doların sadece 5 kuruşluk bir artış gösterdiği görüldü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politikalarının etkisiyle, Türk Lirası'na olan güven artarken, döviz hesaplarında çözülme devam etti. Şubat ayında yabancı portföy girişinin 4,5 milyar doları aşması da dikkati çekti.

Türkiye gazetesinin haberine göre, yerel seçimlerin ardından üç hafta geçmesiyle birlikte uluslararası işlemler dikkate alındığında, döviz paritelerindeki seyrin incelendiği görülüyor. Özellikle seçim öncesinde etkin bir şekilde uygulamaya konulan sıkı para politikasının meyvelerini vermeye başladığı gözlemleniyor.

Bugünkü dolar fiyatları, neredeyse yerel seçim öncesindeki son işlem günündeki rakamlara yakın seyrediyor. Temel dinamiklerden yoksun olan yükseliş korkusunun azalmasıyla birlikte döviz hesaplarında hızlı çözülmeler ve Türk Lirası enstrümanlarına geçişin hız kazandığı gözleniyor.

Serbest piyasada dolar fiyatı 18 Nisan işlemlerine 32,48 TL'den başlarken, bu rakam geçen ayın kapanış fiyatına yakın bir seviyede bulunuyor. 29 Mart kapanış fiyatına göre dolar, geçen üç haftalık süreçte neredeyse hareketsiz kalmış gibi görünüyor. Bu süreçte en düşük 31,75 TL seviyesini test eden dolarda, TCMB alım tarafına geçmişti. Bu dönemde Merkez'in döviz rezervlerinde 10 milyar dolara yakın artış gerçekleştiği hesaplanıyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, IMF ve Dünya Bankası Bahar Toplantılarına katılmak üzere ABD'de bulunurken, yaptığı açıklamalarda yıl sonu enflasyon hedefine bağlı kalacaklarını ve sıkı para politikasını sürdüreceklerini belirtti. Ayrıca, piyasadaki şartlara bağlı olarak rezerv biriktirmeye odaklanacaklarını vurguladı. TCMB'nin mart ayında 500 baz puanlık faiz artışı yapmasıyla piyasalara güven vermişti. Yakın dönemde yeni bir faiz artışı beklenmezken, alınan tedbirlerin etkileri takip edilecek.

Diğer yandan, dün açıklanan şubat ayına ait cari işlemler dengesi verilerinde aylık bazda 3 milyar 265 milyon dolarlık bir açık gerçekleşmesine rağmen, yabancı portföy yatırımlarında 4 milyar 415 milyon dolarlık artış dikkat çekti. Bu, rasyonel ekonomik politikalara olan güvenin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Ocak ayında sadece 1 milyar dolarlık yabancı girişi gerçekleşirken, bu rakamın mart ayı cari denge rakamlarında da artması bekleniyor.

Bakmadan Geçme