Belediye başkan adayları ilk defa sınavsız atamalara değindi

Belediye başkan adayları ilk defa sınavsız personel alımlarına girdi. Sınavsız personel alımı kul hakkına girmekmiş.

  • 183

ABB Başkanı ve CHP Başkan Adayı Mansur Yavaş, katıldığı İftar Programı'nda Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok'un çocuklarının KPSS'ye girmeden memur yapıldığı imasında bulunmuştu.

Yavaş şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ve görüyoruz ki bu kadar insan işsizken, bu kadar da serveti varken Allah daha ziyade etsin gözümüz yok, ben soruyorum kendisine. İki çocuğunuz devlet dairesine memur olurken KPSS sınavına girdiler mi? Kaç puan aldılar?

Sizinki evlat buradakileri nedir? Buradakiler ailelerin işsiz çocukları nedir? Çok mu ihtiyacı vardı çocuklarınızın? İki benzinlik de onların üstüne yapsaydınız. Söz verdiler mülakatı kaldıracağız diye. Mülakat falan kalkmıyor. Böyle torpilli insanlar işe giriyor. Tekrar soruyorum. Siz Keçiören Belediye Başkanı olmasaydınız çocuklarınız KPSS sınava girebilecekler miydi? Ben de şöyle diyorum; bu kul hakkıdır.

Bırakın servetinizin nereden gelip gelmediğini, bırakın saklayıp saklamadığınızı. Siz bu kadar işsiz varken kendi çocuklarını eğer KPSS'siz bir şekilde memur yaptıysanız bu kul hakkını dahi ödeyemezsiniz. Ve kalkıp ondan sonra ondan sonra şeffaf olmadan ben Ankara'yı yöneteceğim diyorsunuz. Yönetemezsiniz."

Mansur Yavaş ilk defa personel konularına girerek sınavsız personel alımının kul hakkına girmek olduğunu hatırlamıştı. Keşke kendi döneminde yapılan sınavsız ve ilansız personel atamalarını da hatırlamış olsaydı. Herkesin sürekli olarak başkalarının hatalarını arayıp ta kendi hatalarını görmemek istemesi herhalde en temel sorunlardan birisi olsa gerektir.

Ayrıca, belediye başkan adaylarının personel konularına ilk defa girmesi birçok gerçeği de ortaya çıkarmıştır. Nitekim Sayıştay raporlarına göre; Ankara Büyükşehir Belediyesine ait Şirket tarafından 2019-2021 yılları arasında şirkete 171 adet yeni işçi alımının yapıldığı ve söz konusu yapılan bu alımlarda alım ilanlarının İŞKUR’a gönderilmediği tespit edilmiştir.

Bu tür atamaları Mansur Yavaş'ın hatırlayacağını düşünüyoruz. 

Bu çerçevede belediye başkan adaylarının daha önceki yazılarımızda da hatırlattığımız üzere aşağıdaki konularda taahhütte bulunmalarını bekliyoruz: 

1- Belediyelerde çalışan memur sayısının % 15’ine kadarına ikramiye ödenebilmektedir. Belediye Başkanı seçilenler ikramiye ödemesinde objektif ve şeffaf bir yöntem uygulayacak mı?

2- İşçi ve memur atamalarında kayırmacılığa son verecek şeffaf bir sistem kurulacak mı? En azından sınavlarda sendikalardan temsilci bulundurulacak mı kamera kaydı kullanılacak mı?

3- Makam araçlarının sayısı ve modelleri ile kimlerin kullandığı açıklanacak mı?

4- Özel kalem müdürlükleri sınavsız yapılan atamalara basamak olmaya devam edecek mi ve yapılan atamalar seçmenlere açıklanacak mı?

5- Temsil ve tanıtım harcamaları ile nerelere harcandığı şeffaf bir şekilde açıklanacak mı?

6- Personel alımında sadece KPSS puanının esas alacağı bir yöntem mi kullanılacak yoksa partilerin il ve ilçe teşkilatlarının listesi mi esas alınacak?

7- Belediye iştiraklerine KPSS puanı esas alınarak personel alımı yapılacak mı yoksa sınavsız alımlar devam edecek mi? Sınavsız olarak güzellik kraliçesi kariyer uzmanı olarak atanacak mı?

8- Görevde yükselmelerde liyakat esas alınacak mı şeffaflık sağlanacak mı?

Yukarıda yer verdiğimiz 8 başlıktaki personel konularında belediye başkan adaylarının kamuoyu huzurunda söz vermeleri oldukça önemlidir. Şuana kadar bu konuda açıkça söz veren bir başkan adayına rastlamadık. Bakalım bu konuda konuşan başka aday çıkacak mı?

memur5.com

Bakmadan Geçme