Mansur Yavaş ile Turgut Altınok arasındaki sınavsız atama polemiği

ABB Başkanı ve CHP Başkan Adayı Mansur Yavaş, Elmadağ Hasanoğla'nda İftar Programı'na katıldı. Burada konuşan Yavaş Ak Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok'un çocuklarının KPSS'ye girmeden memur yapıldığı imasında bulundu. Yavaş'ın kendi döneminde KPSS'ye girmeyenlerin belediye şirketlerine sınavsız alındığını unutması dikkatlerden kaçmadı. Yavaş şunları söyledi:

  • 329

"Ve görüyoruz ki bu kadar insan işsizken, bu kadar da serveti varken Allah daha ziyade etsin gözümüz yok, ben soruyorum kendisine. İki çocuğunuz devlet dairesine memur olurken KPSS sınavına girdiler mi? Kaç puan aldılar?

Sizinki evlat buradakileri nedir? Buradakiler ailelerin işsiz çocukları nedir? Çok mu ihtiyacı vardı çocuklarınızın? İki benzinlik de onların üstüne yapsaydınız. Söz verdiler mülakatı kaldıracağız diye. Mülakat falan kalkmıyor. Böyle torpilli insanlar işe giriyor. Tekrar soruyorum. Siz Keçiören Belediye Başkanı olmasaydınız çocuklarınız KPSS sınava girebilecekler miydi? Ben de şöyle diyorum; bu kul hakkıdır.

Bırakın servetinizin nereden gelip gelmediğini, bırakın saklayıp saklamadığınızı. Siz bu kadar işsiz varken kendi çocuklarını eğer KPSS'siz bir şekilde memur yaptıysanız bu kul hakkını dahi ödeyemezsiniz. Ve kalkıp ondan sonra ondan sonra şeffaf olmadan ben Ankara'yı yöneteceğim diyorsunuz. Yönetemezsiniz."

Mansur Yavaş'ın imalı konuşmak yerine daha çık ve belgeli konuşmamasının nedeni anlaşılamamıştır. Acaba elinde açık bir belge olmadığı için mi bu şekilde konuşmuştur? Şayet elinde belge olmadan konuşmuşsa bunun ahlaki olmadığını ifade etmemiz gerekiyor. 

Kamuoyu Mansur Yavaş'ın Altınok'un çocuklarının KPSS'ye girmeden memur yapıldığına ilişkin belge sunmasını bekliyor. 

Yine kamuoyu Mansur Yavaş'ın belirttiği gibi KPSS'ye girmeden belediyede memur veya işçi yapılanlar olup olmadığını da açıklamasını bekliyor. 

Mansur Yavaş döneminde 171 kişi KPSS'ye girmeden işçi yapılmış

Mansur Yavaş Turgut Altınokun çocuklarının KPSS'ye girmeden memur yapıldığını ima ederken belge sunmamıştır. Ancak Yavaş döneminde ilansız ve KPSS olmadan belediye şirketlerine alınan işçileri Sayıştay eleştirmiştir. Yavaş açısından bunun kul hakkı olup olmadığını merak ediyoruz.

Sayıştay, belediye şirketlerinin işçi alım ilanlarının Türkiye İş Kurumuna bildirilmesinin zorunlu olduğunu, bu ilanların kurumun internet sitesinde ve ilgili kamu kurum ve kuruluşunca uygun görülen iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulacağı ve kamu kurum ve kuruluşlarının, işçi alımının adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak zorunda olduğunu belirterek buna uyulmadığını tespit ederek eleştirmiştir.

Raporda şu ifadelere yer verilmiştir: Anfa Güvenlik Ltd. Şti.’ne yapılan işçi alımlarında işe alım ilanlarının Türkiye İş Kurumuna bildirilmediği görülmüştür.

09/08/2009 tarihli ve 27314 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinin ikinci fıkrasının son paragrafında, belediye şirketlerinin işçi alım ilanlarının Türkiye İş Kurumuna bildirilmesinin zorunlu olduğu, bu ilanların kurumun internet sitesinde ve ilgili kamu kurum ve kuruluşunca uygun görülen iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulacağı ve kamu kurum ve kuruluşlarının, işçi alımının adil ve şeffaf bir şekilde yapılmasını sağlayacak tedbirleri almak zorunda olduğu belirtilmiştir.

28.04.2018 tarihli ve 9483 sayılı “Mahalli İdare Şirketlerine Yeni İşçi Alımı” konu başlıklı İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Genelgesi’nde de yukarıda yer alan Yönetmelik hükümlerine benzer olarak belediye şirketlerinin yeni işçi alımlarında alım ilanlarını duyuru amacıyla Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğüne göndermesi gerektiği ifade edilmiştir.

Yapılan inceleme sonucunda, şirket tarafından 2019-2021 yılları arasında şirkete 171 adet yeni işçi alımının yapıldığı ve söz konusu yapılan bu alımlarda alım ilanlarının İŞKUR’a gönderilmediği tespit edilmiştir.

Yavaş KPSS'ye girmeden kamuya personel alınmasını doğru bulmazken kendi döneminde KPSS'ye girmeyenlerin işçi olarak belediye şirketlerine sınavsız girmelerini görmezden geliyor. 

Bakmadan Geçme