• Haberler
  • Memur
  • Başkan şartları taşımayan damadını şube müdürü yaptırmış

Başkan şartları taşımayan damadını şube müdürü yaptırmış

Kamu Görevlileri Etik Kurulu mevcut haliyle çok işlevsel değil. Ancak verdiği bazı kararlara bakıldığında da tam on ikiden vurabiliyor. İşte bu kararlardan birisine kısmen aşağıda yer verilmiştir.

  • 470

Kamu Görevlileri Etik Kurulu 07/03/2018 tarihli kararında önemli bir konuya parmak basarak kamu görevlilerinin atamalarda nasıl hareket etmesi gerektiğinin altını çizdi. Ümit ederiz ki bu kararlar birçoklarına ders olur.

Bazı görevlerde bulunanların daha dikkatli olması gerekmektedir. Su başında bulundum gerekçesiyle testi doldurmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Gök kubbenin altında gizli saklı bir şeyin kalmayacağı bilinmelidir. Sadece yanlış işlerin ne zaman ortaya çıkacağını kimse bilemez. Dolayısıyla kamu görevlisi, yaptığı işin ortaya çıkması halinde utanma hali varsa o işi yapmaması gerektiğini bilmelidir.

Bir kamu kurumunun en kritik iki görevinden birisi İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı veya birimi diğeri ise Teftiş Kurulu Başkanlığı’dır. Bu iki görevin başında bulunanların çok dikkatli olması ve etik ilkelere dikkat etmesi gerekmektedir.

Etik kurul kararına yansıyanlara baktığımızda Teftiş Kurulu Başkanı, önce kızını sınavsız olarak 17/02/2015 tarihinde sözleşmeli personel statüsünde göreve başlatıyor, sonra ise hızını alamayarak damadının evliliğin hemen akabinde tedviren şube müdürü olarak atanmasını sağlattırıyor. Neresinden bakarsanız bakın yapılanların kabul edilebilir bir tarafı yoktur.

İşin arkasında Teftiş Kurulu Başkanı olunca ister istemez bu kişiyle iyi geçinmek zorunluluğu hissediliyor. Ne olur ne olmaz hafazanallah bu kişinin eline düşmekte olabilir. Bunun için zaman zaman tavsiyelerini yerine getirmek gerekebiliyor. 

Bakmadan Geçme