• Haberler
  • Aktüel
  • ABD'de üretici fiyat endeksi beklentinin üzerinde geldi

ABD'de üretici fiyat endeksi beklentinin üzerinde geldi

ABD Çalışma Bakanlığı Nisan ayı ÜFE verilerini açıkladı

ABD Çalışma Bakanlığı, Nisan ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerini duyurdu. Rapora göre, Nisan ayında ÜFE, bir önceki aya göre %0,5 oranında artış gösterdi. Piyasa analistleri ise üretici fiyatlarının aylık bazda %0,3 artacağını tahmin ediyordu. Mart ayında ÜFE aylık bazda %0,2 artış kaydetmişti.

Yıllık bazda incelendiğinde, Nisan'da üretici fiyatlarında %2,2'lik bir artış görüldü, bu da piyasa beklentileriyle paralel bir sonuç olarak kaydedildi. Mart ayında yıllık ÜFE artışı %2,1 olmuştu.

Çekirdek ÜFE, yani gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda, Nisan'da aylık %0,5 ve yıllık %2,4 arttı. Bu artışlar, önceden tahmin edilen aylık %0,2 ve yıllık %2,3'lük artış beklentilerini aşmış oldu. Mart'ta çekirdek ÜFE, aylık %0,2 ve yıllık %2,4 artış göstermişti.

ÜFE verileri, üretimde kullanılan girdilerin fiyatlarını takip ederek, nihai ürün fiyatlarına ve genel enflasyon trendlerine dair önemli ipuçları sağlamaktadır. ABD Merkez Bankası da ÜFE dahil olmak üzere, tüm enflasyon göstergelerini yakından izlemektedir.

Bakmadan Geçme