Meslekten çıkarma cezası alanlar devlet memuru olabilir mi?

Meslekten çıkarma cezası alan bir polis memuru, Emniyet Genel Müdürlüğü haricindeki diğer kurumlara memur olarak atanabilir bu durum, Devlet memurluğundan çıkarma ile farklı bir işlem olarak değerlendirilir. Söz konusu atanma, kurumların özel şartlarını taşıması ve ilgili mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilir.

  • 122

Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde polis memuru unvanlı kadroda görev yapmakta iken meslekten çıkarma cezası ile tecziye edilen bir kişi başka bir kuruma memur olarak atanabilir mi?

()

Devlet memurluğundan çıkarma ile meslekten çıkarma halleri farklı farklı olup meslekten çıkarılanların başka kurumlarda memur olmalarına engel bir durum yoktur. Ancak merkezi yerleştirme dışında açıktan atama işlemleri ilgili kurumların takdirindedir. Yani KPSS sonucuna göre merkezi yerleştirilenlerin memuriyete engel bir durumu söz konusu olmadığı sürece memur olmaları mümkündür. Hakimlik, polislik, öğretmenlik gibi mesleklerden çıkarılanların diğer şartları taşıması halinde memur olarak atanmaları mümkün olabilmektedir. 

Konuyla İlgi olarak kapatılan Devlet Personel Başkanlığının 28/04/2010 tarihli ve 6615 sayılı görüşü de bu yöndedir.

Görüş yazısında şu ifadelere yer verilmiştir:

"Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünün Meslekten çıkarma başlıklı 8 nci maddesinin 16 ncı bendinde yer alan “Genelev ya da tek başına fuhuş yapılan yerlerde, bar, pavyon, gazino vb. yerlerde çalışan kadınlarla ya da çevresinde iffetsizlikle tanınan kadın ya da erkeklerle karı - koca gibi yaşamak ya da ilişki kurmak” ibaresi nedeniyle meslekten çıkarıldığınız, konuya ilişkin açmış olduğunuz davaların ise aleyhinize sonuçlandığı anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 3201 sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun 82 nci maddesinin (E) ve (F) bentlerinde; “E) Meslekten Çıkarma: Memurun, Emniyet Örgütü hizmetlerinde bir daha çalıştırılmamak üzere meslekten çıkarılmasıdır. F) Devlet Memurluğundan Çıkarma: Bir daha Devlet Memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır…” hükmü yer almaktadır. Söz konusu hükme göre, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilen meslekten çıkarma cezaları, Devlet memurluğundan çıkarma cezasından farklı olarak, sadece tekrar emniyet örgütü hizmetlerine Devlet memuru olarak atanmaya engel teşkil etmektedir. Devlet memuru olma vasfına haiz olmanız ve atanılacak kadroya dair diğer özel şartları taşımanız kaydıyla, Anılan kurum haricindeki kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuatı çerçevesinde Devlet memuru olarak istihdam edilmenizin mümkün bulunmaktadır...."

Bakmadan Geçme