YSK bu kez Van'da DEM Parti'ye mazbatayı verdi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van Büyükşehir Belediyesi seçiminde mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Van Büyükşehir Belediyesi seçiminde mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetti.

Van İl Seçim Kurulu, Abdullah Zeydan'ın "seçime yeterliliği olmadığı" gerekçesiyle "seçilmemiş sayılmasına" ve seçimde ikinci sıradaki adaya mazbatanın verilmesine karar vermişti. DEM Parti, bu kararı YSK'ye taşımıştı.

YSK'nin gündem toplantısında DEM Parti'nin itirazını ele alan Kurul, mazbatanın 7 üyenin kabul, 4 üyenin ret oyuyla Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verdi.

DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, YSK'nin itirazları oy çokluğuyla kabul ettiğini belirterek, "YSK'nin kararları kesindir. Herhangi bir itiraz olanağı bulunmamaktadır. Anayasa Mahkemesi denetimine tabi değildir. Bu nedenle mazbatanın Abdullah Zeydan'a verilmesine karar verilmiştir." şeklinde konuştu.

Kararın ardından DEM Parti, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, "Van Büyükşehir Belediye Başkan adayımız Abdullah Zeydan'a mazbatanın verilmesine karar verilmiştir. Dostlarımızın ve demokratik kamuoyunun direnişiyle bu sonuca ulaşılmıştır." ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı da konuyla ilgili olarak, "Van ilimizdeki belediye başkanı seçimi ile ilgili 1 Nisan günü meydana gelen durumu, YSK'nin verdiği isabetli kararla sonlandırdı. Yüksek Kurulu ve üyelerini içtenlikle kutluyorum." açıklamasında bulundu.

Zeydan, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda YSK'ya ve destek verenlere teşekkür etti. Adaleti ve hukuku esas alan YSK kararı, toplumsal barışın sağlanması ve hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi umudunu güçlendirdiğini belirtti.

Zeydan'ın paylaşımı şöyle:

"Öncelikle iradesine görkemli bir şekilde sahip çıkan onurlu halkımıza, Eş genel başkanlarımıza,Leyla Zana, Ahmet Türk, Başak Demirtaş, vekillerimiz ve tüm partili yoldaşlarımıza, 

Büyük dayanışma gösteren Sn Demirtaş, Sn Mızraklı, Sn Gültan Kışanak, Sn Figen Yüksekdağ, Sn Sabahat Tuncel, Sn Bekir Kaya şahsında zindanlardaki tüm siyasi tutsaklara,

Adaleti,hukuku, demokrasiyi savunan bütün Türkiye halklarına, basın emekçilerine,

En solundan en sağına hukukun ve adaletin yanında duran tüm siyasi parti liderleri, STK temsilcileri ve dayanışma gösteren herkese şükranlarımızı sunarız.

Adaleti ve hukuku esas alan YSK kararı  tüm alanlarda hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, toplumsal barışın sağlanması umutlarını  ve   birlikte onurlu özgür yaşam iradesini daha da güçlendirmiştir.

Artık hizmet zamanıdır. Halkımıza layık hizmetler üreteceğimizden kimsenin şüphesi olmasın."

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu da sosyal medyadan şu paylaşımda bulundu: 

"YSK'nın Van Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçları ile ilgili aldığı demokratik kararı tebrik ediyorum. Alınan kararla belediye başkanlığı mazbatasının Sayın Abdullah Zeydan'a verilmesi, Vanlı hemşehrilerimizin seçmen iradesini yeniden kurtarmış ve tesis etmiştir. Bizler bugüne kadar doğrudan ya da dolaylı kayyum düzenine hep karşı çıktık. Bu süreçte canı yanan bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Dünkü gelişme

Van İl Seçim Kurulu, dün yerel seçimlerde en çok oy alan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin olmadığına karar vermişti.. Bu kararın ardından, seçimde ikinci sırayı alan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a belediye başkanlığı mazbatası verilmişti.

Van Belediye Başkanlığı seçimi sonuçları

Van Büyükşehir Belediyesinin kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, en yüksek oy oranı %55,48 ile Demokratik Parti'nin adayı Abdullah Zeydan'a ait. Abdullah Zeydan 245.573 oy alarak bu seçimde birinci oldu. İkinci sırada AK Parti'nin adayı Abdulahat Arvas yer alıyor. Arvas, %27,15 oy oranıyla 120.147 oy alarak seçimi tamamladı. Üçüncü sırayı %5,37 oy oranıyla 23.779 oy alan Yeniden Refah Partisi'nin adayı Abdullah Sadıksoy elde etti. Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Şükrü Şahar ise %2,69 oy oranıyla 11.892 oy alarak dördüncü sırada yer aldı. Bağımsız aday İdris Ahi ise %2,01 oy oranıyla 8.905 oy alarak beşinci sırada yer buldu.

Diğer adayların oy oranları ve aldıkları oy sayıları ise şu şekilde:

HÜDA PAR'dan Mehmet Mehdi Oğuz %1,83 (8.104 oy), DEVA Partisi'nden Erkan İrven %0,95 (4.197 oy), ZAFER'den Mehmet Emin Özbey %0,76 (3.370 oy), MEMLEKET'ten Ali Ertuğrul Aybey %0,73 (3.218 oy), SAADET'ten Özay İlhan %0,66 (2.918 oy), İYİ Parti'den Abdullah Akbaş %0,63 (2.808 oy), TKP'den Onur Yılmaz %0,37 (1.634 oy), BTP'den Zeynep Selim Keleş %0,30 (1.326 oy), DP'den Hasan Kedali %0,24 (1.067 oy), HAK-PAR'dan Abdulmenaf Kıran %0,18 (792 oy), DSP'den Tuğçe Tekçe Ermiş %0,14 (639 oy), VP'den Mehmet Emin Ari %0,13 (559 oy), HKP'den Sait Kıran %0,11 (486 oy), YTP'den Mihraç Deger %0,08 (373 oy), TKH'den Mehmet Altıntaş %0,07 (328 oy), Milli Yol'dan Sinan Bilgili %0,06 (260 oy) ve MİLLET'ten Rafet Kaya %0,05 (236 oy) oy oranlarına sahip.

Bakmadan Geçme