• Haberler
  • Aktüel
  • DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den YSK'nin Van kararına tepki

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den YSK'nin Van kararına tepki

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatasının seçimde ikinci olan adaya verilmesine dair ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı kesin olmayan seçim sonuçlarına göre, en yüksek oy oranı %55,48 ile Demokratik Parti'nin adayı Abdullah Zeydan'a ait. Abdullah Zeydan 245.573 oy alarak bu seçimde birinci oldu. İkinci sırada AK Parti'nin adayı Abdulahat Arvas yer alıyor. Arvas, %27,15 oy oranıyla 120.147 oy alarak seçimi tamamladı.

Ancak dün Van İl Seçim Kurulu, yerel seçimlerde en çok oy alan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin olmadığına karar verdi. Bu kararın ardından, seçimde ikinci sırayı alan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a belediye başkanlığı mazbatası verildi.

Bu gelişmeye DİSK, KESK ve TMMOB ve TTB de tepki gösterdi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatasının seçimde ikinci olan adaya verilmesine dair ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, halkın iradesine yapılan bu müdahalenin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın 245 bin 573 oy alarak %55,48'lik oy oranıyla birinci olduğu hatırlatılan açıklamada, seçim sonuçlarının ardından Adalet Bakanlığı tarafından Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliğinin geri alındığı ve Van İl Seçim Kurulu'nun AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a mazbata verdiği belirtildi.

Abdullah Zeydan'ın avukatı Mahsuni Karaman'ın paylaştığı bilgilere göre, Zeydan'ın haklarına yönelik süreçte usulsüzlükler yaşandığı ifade edildi. Zeydan'ın tutukluluk süreci ve infazının tamamlanmasının ardından haklarının iadesini talep ettiği ancak seçimden bir saat önce bu kararın kaldırıldığı belirtildi.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin yaptığı ortak açıklamada, halkın iradesine saygı gösterilmesi, hak ihlallerine son verilmesi ve seçilmiş kişilere yönelik baskı ve gasp politikalarının kabul edilemez olduğu vurgulandı.

 

Bakmadan Geçme