YKS'nin ilk oturumu TYT tamamlandı

Bu yıl 3 milyondan fazla adayın katılacağı 2024-YKS, Türkiye genelinde ve yurt dışındaki 25 merkezde 1 milyonu aşkın görevlinin koordinesinde gerçekleştiriliyor.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün gerçekleştirildi. 

YKS'nin birinci oturumu olan TYT'ye 3 milyon 120 bin 878 aday katıldı. Sınav, 9 bin 855 binada ve 176 bin 851 salonda gerçekleştirildi. TYT oturumunda 438 bin 684 kişi görev aldı. Adaylara toplam 120 soru soruldu ve 165 dakika süre verildi. TYT oturumunda adaylara 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler, 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri sorusu olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi.

Yarın AYT ve YDT gerçekleştirilecek

Yarın saat 10.15'te yapılacak ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 19 bin 709 aday katılacak. Aynı gün saat 15.45'te ise Yabancı Dil Testi (YDT) yapılacak.

AYT oturumunda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi olmak üzere dört farklı testte toplam 160 soru sorulacak ve adaylara 180 dakika süre verilecek. YDT oturumunda ise Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde 80 soru sorulacak ve adaylara 120 dakika süre tanınacak.

Engel gruplarına özel düzenlemeler

Engel gruplarına özel oluşturulan salonlarda TYT'ye 12 bin 848, AYT'ye 8 bin 334 ve YDT'ye 1032 engelli aday katılacak. 

### Genç Milliler Zagreb'de Sınava Girecek

18 Yaş Altı Futbol Dostluk Turnuvası için Hırvatistan'da bulunan genç milliler, Zagreb'de sınava girecek. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve diğer takımlardan 23 futbolcu için özel salon hazırlandı.

Adaylara hatırlatmalar

Sınavlardan 15 dakika önce kapılar kapanacak. Adayların sınav giriş belgeleri ve fotoğraflı kimliklerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Kimlik sorunları yaşayan adaylar için nüfus müdürlükleri sınav günlerinde açık tutulacak.

1 milyon kamu çalışanı görevli

YKS'nin üç oturumunda yaklaşık 1 milyon kişinin görev alaca duyurulmuştu.  ÖSYM, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve üniversite rektörlükleriyle koordineli bir çalışma yürütüldüğünü bildirmişti.

Her sınavda aynı manzara: Sınava geç kalanlar, belgelerini unutanlar...

ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumunda yine her sene olduğu gibi benzer manzaralar yaşandı. Birçok öğrenci sınava geç kalırken, bazıları ise sınav giriş belgelerini unuttu.

İşte bazı örnekler:
1. Avcılar: Sınav giriş belgesini unutan bir öğrencinin yardımına motosikletli zabıta yetişti.
2. 10 Öğrenci: Polis ekipleri tarafından sınava yetiştirildi.
3. Antalya: Sınava geç kalan bir öğrenci, okulun kapısından hızla uzaklaştı.
4. Beylikdüzü: Sınav yerine erken gelen bir aday, geç kaldığı için sınav salonuna alınmadı.
5. Bartın ve Karabük: Yanlış okula gelen ve kimliğini unutan öğrenciler, polis ekipleri tarafından sınava yetiştirildi.
6. Edirne: 81 yaşındaki "filozof hurdacı" Şevki Kılıç, torununa örnek olmak için sınava girdi.
7. Bursa: Bir dakika geç kalan öğrenciler sınava alınmadı, gözyaşlarına boğuldu.
8. Nevşehir: Zincirleme kazaya karışan öğrenciler, polis aracıyla sınava yetiştirildi.

 

Bakmadan Geçme